Palce Lizać polecają:

Pomysłowe dania na co dzień

Zimowa kuchnia nie musi być monotonna. Warto uruchomić kulinarną fantazję i podkręcić nieco znane i lubiane dania. więcej »

Risotto na 3 sposoby

Aksamitna konsystencja tej potrawy urzeka nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przygotowanie jej nie zabiera wbrew pozorom dużo czasu. więcej »

Kawowe słodkości

Tiramisu, tort kawowy, muffinki z mokką - czy ktoś ich nie lubi? Niemożliwe. Najsłynniejszy włoski deser kawowy od lat jest jednym z ulubionych ciast Polaków. więcej »

  • Pisarz za kuchennym stołem

    25-05-2017 12:25 Anna Gąsiorowska

    Podczas czytania ?Ani z Zielonego Wzgórza? zawsze byłam głodna, może dlatego, że autorka sagi Lucy Maud Montgomery naprawdę była świetną kucharką, a kiedy jej bohaterki zajadają się ciastami, tortami, puddingami, to chce się ich spróbować. Jest taka szansa. Przepis na ciasteczka bostońskie Maud poniżej, a wydają się warte zachodu, podobnie jak szarlotka Marii Pawlikowskiej-Jasnorzewskiej. A z cięższych rzeczy może przepis na wołowinę z rodzinnego domu Agaty Christie.

  • Risotto doskonałe

    25-05-2017 08:05 Zuzanna Wiciejowska

    Tu podstawą jest przestrzeganie zasad. Ryż musi być okrągły, niepłukany - tylko taki ma odpowiednią kleistość. Najpierw go obsmażamy, potem stopniowo wchłonie płyny - koniecznie ciepłe! Inaczej ryż się zahartuje i risotto się nie uda.

  • Kaszanka da się lubić

    19-05-2017 12:46 red.

    Swojskie smaki powracają do łask. Kaszanka, czyli rodzaj kiełbasy z kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi, podrobów (wątroby, płuc, skórek wieprzowych) oraz tłuszczu z przyprawami (cebula, pieprz i majeranek) cieszy się coraz większą popularnością. Najlepiej zaopatrzyć się w nią u sprawdzonych masarzy, dbających o tradycyjny skład, nie dodających zbędnych ulepszaczy smaku.

  • Szparagi inaczej

    19-05-2017 08:05 Dorota Biały, archiwum

    Prosto z wody? Znamy. Z masłem i bułeczką? Znamy. Zupę szparagową też pewnie wszyscy znają. Skoro przez najbliższy miesiąc w kuchni będą rządzić szparagi, warto mieć kilka pomysłów na przygotowanie ich w oryginalny sposób.

  • Dip - dodatek doskonały

    18-05-2017 12:20 red.

    Sos na bazie jogurtu to idealny dodatek do potraw z grilla. Pasuje zarówno do potraw mięsnych, jak i do warzyw upieczonych na ruszcie. Powinien być dobrze przyprawiony i dość gęsty, aby jedzącym na stojąco biesiadnikom nie kapał po brodzie.

  • Szaszłyki z grilla

    18-05-2017 08:15 Aneta Kosiba

    Zaopatrz się w kolorowe warzywa, owoce, świeże ziół, przyprawy. I, oczywiście, w różne rodzaje mięsa, a potem z fantazją nadziewaj na szpadki, tworząc własne kompozycje.

  • Ryby prosto z rusztu

    17-05-2017 11:46 archiwum

    Ryby i owoce morza przyrządzone na grillu zyskują dymny smak i aromat. Dzięki temu smakują także tym, którzy za nimi na co dzień nie przepadają.

  • Sery na ciepło

    17-05-2017 08:40 archiwum

    Nie tylko wegetarianie ucieszą się z tej propozycji. Grillowane sery podane na liściach sałaty lub rukoli z owocami lub wytrawną konfiturą to jedno z ulubionych potraw z rusztu.