Falafel

Wegetariańska odpowiedź na mięsny kebab. Ta mocno aromatyczna potrawa pochodzi z Bliskiego Wschodu, gdzie podawana jest jako przekąska lub danie główne z chlebkiem pita i warzywami. Można ją tez przygotować z bobu.
Składniki:

600 g ciecierzycy (namoczonej przez noc w zimniej wodzie)
1 pęczek natki
1 mała cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100 g ziaren sezamu
3-4 łyżki mąki pszennej
oliwa do smażenia

Krok 1

Ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Odsącz i zmiksuj w blenderze.

Krok 2

Natkę pietruszki, cebulę i czosnek posiekaj.

Krok 3

Do ciecierzycy dodaj posiekane warzywa i przyprawy, dolej około 4 łyżek wody i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa się nie klei, dodaj mąkę.

Krok 4

Z masy uformuj palcami nieduże kulki.

Krok 5

Kulki lekko spłaszcz i obtocz w ziarenkach sezamu.

Krok 6

Usmaż w dobrze rozgrzanej, głębokiej oliwie, kilkakrotnie odwracając, tak by "kotleciki" równomiernie się przyrumieniły. Podawaj z zieloną sałata lub z pikantnym sosem pomidorowym.

Zdjęcie Blender Ariete maxi 1827 Zdjęcie Blender TEFAL HB863 Zdjęcie Blender Bugatti Eva EVACR
Blender Ariete maxi 1827 Blender TEFAL HB863 Blender Bugatti Eva EVACR
Sprawdź ceny » Porównaj ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: