Domowe gofry

Robię je od niedawna i muszę przyznać, że z każdym nowym smażeniem wychodzą mi co raz lepsze. Zaczęłam też eksperymentować i tworzyć własne kompozycje smaków. Bo gofry można przygotować i na słodko, i na słono
Niedawno Wojtuś zapytał mnie, dlaczego gofry są tylko nad morzem. I faktycznie, gdy się nad tym zastanowić, w Warszawie niewiele znam miejsc, gdzie można je zjeść (na pewno w warszawskim ZOO).

Kiedy myślę o gofrach, przypomina mi się okienko Igloo na Nowym Świecie, dokąd czasem zabierała mnie mama. A moim dzieciom gofry kojarzą się z wakacjami w Dębkach.

Wspólnie postanowiliśmy więc, że przetestujemy nasze kulinarne umiejętności i spróbujemy upiec gofry w domu. Miałam lekką tremę, bo to miały być moje pierwsze popisy w tej dyscyplinie. Pierwszym przepisem na zwykłe gofry podzieliłam się z Wami kilka tygodni temu, gdy opisywałam nasze wakacje nad morzem (przepis znajdziesz tutaj).

Teraz zrobiłam drugie podejście i muszę się pochwalić, bo gofry wyszły znakomite. Postanowiłam zrobić trzy rodzaje: drożdżowe, z proszkiem do pieczenia i z samą pianą z białek jako spulchniaczem. Każdy inny i każdy naprawdę udany. Intrygujące były zwłaszcza te z cukinią, bo ja jadłam je z pikantnym czosnkowym sosem, a Arek, który robi nam zdjęcia, z cukrem pudrem Ten przepis to moja wersja, w którym 250 g cukru zastąpiłam cukinią. Jeśli zamiast cukinii dodacie cukier, to wyjdą klasyczne chrupiące gofry. A inspiracją do moich przepisów była książeczka, którą dodano do wypożyczonej gofrownicy.

Jeszcze jedna ważna uwaga - po upieczeniu gofry muszą przestygnąć na metalowej kratce, bo inaczej zawilgotnieją i stracą chrupkość. Zimne gofry można odgrzewać w nagrzanej gofrownicy lub piekarniku.

Gofry bananowo-migdałowe

600 g mąki pszennej
1 łyżka zwykłego cukru
1/2 łyżeczki soli
14 g suszonych drożdży (2 opakowania)
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
470 ml mleka
120 g masła
4 jaka
25 g brązowego cukru trzcinowego
3 duże banany
120 g płatków migdałowych

W rondelku rozpuść masło i dodaj do niego mleko, lekko podgrzej. W dużej misce wymieszaj mąkę, 1 łyżkę zwykłego cukru, sól, drożdże i imbir. Do miski z mąką powoli wlej mleko z masłem i wyrabiaj ciasto (możesz użyć miksera). Następnie pojedynczo dodawaj po jednym jajku i wyrabiaj gładkie, jednolite ciasto (powinno być dosyć luźne).

Kiedy będzie odchodzić od ścianek, przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia w suche i nieprzewiewne miejsce na co najmniej godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Do wyrośniętego ciasta dodaj brązowy cukier, pokrojone na małe kawałeczki banany i płatki migdałowe. Ponownie zagnieć ciasto.

Rozgrzej gofrownicę i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 3 i 1/2 minuty, aż będzie złociste.

Wystudź na kuchennej kratce. Te gofry smakują doskonale z bitą śmietaną i owocami.

Rada: czas wypiekania gofrów zależy od mocy gofrownicy - sprawdź w instrukcji.

Gofry z czekoladą

500 g mąki pszennej
200 g gotowych groszków czekoladowych lub gorzkiej czekolady posiekanej na małe kawałki
30 g cukru
8 g proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
400 ml mleka
80 g masła
4 jajka

Rozpuść masło w rondelku. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Do mąki porcjami dolewaj mleko, cały czas ubijając ciasto mikserem, następnie dodaj rozpuszczone masło. Kiedy ciasto będzie już jednolite, zwiększ obroty do maksimum i miksuj przez chwilę, aby dobrze je napowietrzyć.

Na koniec dodaj posiekaną czekoladę (lub groszki czekoladowe) i wymieszaj szpatułką.

Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcją i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 4 minuty, aż gofry będą złociste.

Wystudź na kuchennej kratce.

Gofry z cukinią

250 g mąki
1 cukinia
250 g masła
4 jaka
szczypta soli

Rozpuść masło w rondelku. Cukinię zetrzyj na drobnej tarce i dobrze odciśnij z soku. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.

W drugiej misce mikserem wymieszaj mąkę z żółtkami i masłem, dodaj cukinię i dokładnie wymieszaj. Porcjami dodawaj białko, delikatnie mieszając szpatułką. Rozgrzej gofrownicę zgodnie z instrukcja na opakowaniu i nakładaj porcje ciasta. Piecz około 4 minuty, aż gofry będą złociste.

Wystudź na kuchennej kratce.

Rada: te gofry są doskonałe z ziołowym sosem zrobionym z dwóch części jogurtu naturalnego i jednej część majonezu, drobniutko posiekanego czosnku, ulubionych ziół, soli i pieprzu.

Tekst, przepisy i stylizacja: Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

Zdjęcie MPM S 633 G Zdjęcie MPM MGO-04 Zdjęcie MPM MGO-07M
MPM S 633 G MPM MGO-04 MPM MGO-07M
Porównaj ceny » Porównaj ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE NAJNOWSZE
Komentarze (8)
Domowe gofry
Zaloguj się
  • gggtttiii

    Oceniono 16 razy 6

    Później ludzie się dziwią , ze te gofry nie smakują tak jak kawiarni.
    Przepis na dobre gofry jest o wiele bardziej skomplikowany, ci którzy sprzedają dobre gofry nie chcą go dradzać.

  • anka_anka24

    Oceniono 5 razy 5

    Domowe też nie wychodzą złe, zwłaszcza jak się je świeżo usmażone. U mnie sprawdza się nawet najprostsza wersja na słodko z cukrem pudrem i syropem żurawinowym, albo z czekoladą.

  • turbopascal

    Oceniono 4 razy 4

    No właśnie. Jak to właściwie jest z tymi goframi?

  • Rafał Hard

    0

    Widzę tutaj kolejny bardzo fajny pomysł na wykonanie gofrów. Sama robię je na różne sposoby w zależności od chęci smakowych. Od siebie mogę dodać też taki prosty sposób na nie jaki zawsze się udaje www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ choć wiadomo że wszystko to kwestia gustu. Ja lubię dużo dodatków w postaci owoców lub syropu klonowego.

  • czemublokujecie_mikonto

    Oceniono 21 razy -15

    14g(dwa opakowania) drożdży suszonych. No dzięki za przepis-nie mam wagi aptecznej a moje drożdże suszone-instant są w opakowaniu metalowym-puszeczka-Alison. Lepszą miarą byłoby-łyżeczka czy jakoś tak:P

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX