Aksamitne, słodkie morele

Dżem, ciasto morelowe, ciasteczka francuskie czy deser jogurtowy? Morele - właśnie mamy na nie sezon!
Kiedyś wydawało mi się, że przygotowywanie przetworów to co najmniej cały jeden dzień spędzony w kuchni. Pamiętam, że mycie, drylowanie, smażenie i wekowanie zajmowało mojej mamie i babci mnóstwo czasu. Może dlatego, że za jednym razem przerabiały bardzo dużo owoców? Ja doszłam do wniosku, że mi wystarczą cztery słoiki, ale za to dość szybko opuszczę kuchnię.

Do końca sierpnia mamy sezon na morele, postanowiłam więc nadrobić zaległości i przygotować dżem, ciasto i szybkie ciasteczka z morelami.

Obróbka tych owoców jest szybsza i mniej brudząca od przyrządzania wiśni. Dojrzałe morele z łatwością da się podzielić palcami, do ich wypestkowania zatrudniłam więc Julkę i Wojtusia. Żeby jeszcze bardziej skrócić czas spędzony w kuchni, zasypałam morele cukrem z sokiem z cytryny i odstawiłam na 2 godziny. Owoce puściły dużo soku, co zmniejszyło ryzyko przypalenia i skróciło czas duszenia. Jeśli wolicie dżemy z dużymi kawałkami owoców, gdy będą miękkie, nie rozgniatajcie ich tłuczkiem.

Ciasto pieczone do góry nogami czy raczej do dołu morelami, na które podaję przepis, smakuje wyśmienicie na ciepło z lodami waniliowymi. A równie pyszne i naprawdę ekspresowe są ciastka francuskie z morelami i migdałami.

Pamiętam jeszcze jeden deser z morelami w roli głównej - owoce kroję na kawałki i duszę na patelni z cukrem, z kawałkiem kory cynamonu i sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy. Gęsty grecki jogurt mieszam ze skórką otartą ze sparzonej cytryny, dodaję część duszonych moreli, lekko mieszam, przekładam do pucharków i dekoruję resztą sosu. Pycha!

Dżem morelowy

1 i 1/2 kg moreli
3 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny (około 2 łyżki)

Morele umyj, osusz, wypestkuj, pokrój na kawałki i wrzuć do dużej miski. Do owoców dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i odstaw na 2 godziny, ale nie do lodówki. Owoce mieszaj od czasu do czasu.

Następnie przełóż całość do dużego garnka, ustaw na niewielkim ogniu i zagotuj. Mieszaj i zbieraj pianę, która wytworzy się na wierzchu. Gdy owoce będą miękkie, zgnieć je tłuczkiem do ziemniaków, a następnie duś 20-25 minut, aż zaczną gęstnieć. Pamiętaj, aby dżem często mieszać podczas duszenia.

Nałóż łyżkę dżemu na zimny talerzyk i sprawdź, czy dżem, stygnąc, gęstnieje. Jeśli nie - duś jeszcze chwilę i sprawdź ponownie.

Gotowy, bardzo gorący dżem ostrożnie przekładaj do czystych, wyparzonych i suchych słoików. Natychmiast zakręć, odwróć do góry dnem i odstaw do wystudzenia.

Dżem przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu może stać w lodówce do 2 tygodni.

Ciasto z morelami

200 g mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jajka
2 łyżki mleka

12 dużych dojrzałych moreli
1 laska wanilii
100 g cukru

Na dużą patelnię wlej 300 ml wody, dodaj 100 g cukru, przeciętą na pół laskę wanilii i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Następnie na patelnię dodaj umyte, osuszone i przekrojone na pół morele, kładąc je przecięciem do dołu. Całość podgrzewaj, a gdy syrop się zagotuje, przykryj patelnię i wyłącz gaz.

Mąkę z proszkiem do pieczenia trzykrotnie przesiej (ta czynność ją napowietrza). Miękkie masło ubij z pozostałym cukrem na puszystą masę. Do niej pojedynczo wbijaj jajka, dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodaj mąkę, 2 łyżki mleka i wszystko dokładnie zmiksuj na puszyste, dość gęste ciasto.

Łyżką cedzakową wyjmij morele z syropu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, tak aby trochę je osuszyć. Syrop zachowaj.

Dno tortownicy o średnicy ok. 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż owoce przecięciem do dołu i równomiernie rozprowadź na nich ciasto. Tortownicę wstaw do piekarnika nagrzanego do180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) i piecz 40-50 minut na ciemnozłoty kolor. W tym samym czasie pozostały syrop gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje.

Kiedy ciasto przestygnie, przykryj tortownicę dużym talerzem, odwróć ciasto i rozepnij obręcz tortownicy, tak aby morele znajdowały się na górze. Całość polej przestudzonym syropem.



Ciasteczka francuskie z morelami i migdałami

1 opakowanie ciasta francuskiego
100 g dżemu morelowego
8 moreli
20 g płatków migdałowych
cukier puder

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ciasto pokrój na prostokąty o rozmiarach ok. 5x10 cm i rozłóż na blaszce. Każdy prostokącik posmaruj płaską łyżeczką dżemu morelowego, na dżemie ułóż plasterki umytych i wypestkowanych moreli, a na morelach pędzelkiem rozprowadź jeszcze jedną warstwę dżemu i posyp płatkami migdałowymi.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C i piecz 16-18 minut, aż ciasteczka będą złociste i wyrośnięte. Gdy przestygną, posyp je cukrem pudrem.

Zobacz także:
Morele w kilku odsłonach

Zdjęcie Bionebio Morele BIO 200g Zdjęcie Bio Planet Morele BIO 1000g Zdjęcie Ekodis Morele Suszone 500g
Bionebio Morele BIO 200g Bio Planet Morele BIO 1000g Ekodis Morele Suszone 500g
Sprawdź ceny » Porównaj ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (1)
Aksamitne, słodkie morele
Zaloguj się
  • qchenneinspiracje

    0

    Uwielbiam morele na ciepło. A próbowaliście dyni z cynamonem i jabłkami. Na słodko www.qchenne-inspiracje.blogspot.com/2013/09/dynia-w-wersji-na-sodko-z-jabkami-i.html

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX