Risotto z kurkami

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska
09.07.2015 , aktualizacja: 14.07.2015 13:29
A A A Drukuj
Risotto z kurkami

Risotto z kurkami (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Risotto to danie na co dzień, szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast grzybów dodać cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Podstawą jest ryż, cebula i bulion.
Składniki:

300g ryżu arborio lub carnaroli
200 g świeżych kurek
1,5 l bulionu drobiowego
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła (1+2)
100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
natka pietruszki
50-100 g sera grana padano lub parmezanu
sól
pieprz

Krok 1

Grzyby wypłucz i zanurz na 2-3 minuty we wrzątku. Następnie odcedź na sicie i odstaw. Listki natki drobno posiekaj.

Krok 2

Ser grana padano zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przygotuj bulion, powinien być gorący, ale nie wrzący.

Krok 3

Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu podgrzej oliwę z 1 łyżką masła. Dodaj ryż i przesmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i ryż będzie szklisty. Ważne - ryż nie może się przypalić.

Krok 4

Następnie dolej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień i zacznij dolewać po 1-2 łyżce wazowej bulionu. Tuż po wlaniu mieszaj, aż płyn się wchłonie.

Krok 5

W następnej kolejności dodaj grzyby i wymieszaj z ryżem. Potem powtarzaj czynność z dolewaniem bulionu i często mieszaj.

Krok 6

Kiedy ryż przestanie wchłaniać płyn (gotowanie trwa ok. 20-30 minut), zdejmij patelnię z ognia, dodaj do risotta pozostałe masło, posiekaną natkę pietruszki i ser (zachowaj trochę do dekoracji). Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj posypane resztą sera i udekorowane natką.

Rada: zamiast świeżych kurek możesz użyć innych grzybów: prawdziwków, podgrzybków, pieczarek. Jeśli używasz suszonych grzybów, należy zalać je wrzątkiem i odstawić na pół godziny, a następnie dodać na końcu, jak ryż wchłonie już cały bulion. Gotowe risotto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej zupy, nie powinno być "sypkie".

Zdjęcie AdHoc Tarka i szpatułka do risotto Zdjęcie Alessi Łopatka do risotto Dry 4180/27 Zdjęcie Emile Henry Garnek do risotto 2,4 litra czarny
AdHoc Tarka i szpatułka do ... Alessi Łopatka do risotto D... Emile Henry Garnek do risot...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • julianne97

    0

    Przepis super - polecam także moją wersję:
    bulkazmaslem.pl/risotto/

  • Czesław Gawinkowski

    0

    Łączenie ryżu z kurkami, to kulinarny wygłup. W poważnych kuchniach takie rzeczy nie zdarzają się.

  • ania8-1

    0

    świetny ryż, i to nie jeden, a przy tym bardzo zdrowy bo ekologiczny ma bio-kraina.pl

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dodatek do Gazety Wyborczej

Następne numery ukażą się 8 i 9 września 2015 r.

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl