Risotto z kurkami

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska
07.07.2014 , aktualizacja: 07.07.2014 16:02
A A A Drukuj
Risotto z kurkami

Risotto z kurkami (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Risotto to danie na co dzień, szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast grzybów dodać cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Podstawą jest ryż, cebula i bulion.
Składniki:

300g ryżu arborio lub carnaroli
200 g świeżych kurek
1,5 l bulionu drobiowego
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła (1+2)
100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
natka pietruszki
50-100 g sera grana padano lub parmezanu
sól
pieprz

Krok 1

Grzyby wypłucz i zanurz na 2-3 minuty we wrzątku. Następnie odcedź na sicie i odstaw. Listki natki drobno posiekaj.

Krok 2

Ser grana padano zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przygotuj bulion, powinien być gorący, ale nie wrzący.

Krok 3

Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu podgrzej oliwę z 1 łyżką masła. Dodaj ryż i przesmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i ryż będzie szklisty. Ważne - ryż nie może się przypalić.

Krok 4

Następnie dolej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień i zacznij dolewać po 1-2 łyżce wazowej bulionu. Tuż po wlaniu mieszaj, aż płyn się wchłonie.

Krok 5

W następnej kolejności dodaj grzyby i wymieszaj z ryżem. Potem powtarzaj czynność z dolewaniem bulionu i często mieszaj.

Krok 6

Kiedy ryż przestanie wchłaniać płyn (gotowanie trwa ok. 20-30 minut), zdejmij patelnię z ognia, dodaj do risotta pozostałe masło, posiekaną natkę pietruszki i ser (zachowaj trochę do dekoracji). Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj posypane resztą sera i udekorowane natką.

Rada: zamiast świeżych kurek możesz użyć innych grzybów: prawdziwków, podgrzybków, pieczarek. Jeśli używasz suszonych grzybów, należy zalać je wrzątkiem i odstawić na pół godziny, a następnie dodać na końcu, jak ryż wchłonie już cały bulion. Gotowe risotto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej zupy, nie powinno być "sypkie".

Zobacz także
Komentarze (2)
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl