Risotto z kurkami

Risotto to danie na co dzień, szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast grzybów dodać cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Podstawą jest ryż, cebula i bulion.

Składniki:

300g ryżu arborio lub carnaroli

 

200 g świeżych kurek

 

1,5 l bulionu drobiowego

 

3 łyżki oliwy

 

3 łyżki masła (1+2)

 

100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

 

natka pietruszki

 

50-100 g sera grana padano lub parmezanu

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Grzyby wypłucz i zanurz na 2-3 minuty we wrzątku. Następnie odcedź na sicie i odstaw. Listki natki drobno posiekaj.

Krok 2

Ser grana padano zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przygotuj bulion, powinien być gorący, ale nie wrzący.

Krok 3

Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu podgrzej oliwę z 1 łyżką masła. Dodaj ryż i przesmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie ziarenka pokryją się tłuszczem i ryż będzie szklisty. Ważne - ryż nie może się przypalić.

Krok 4

Następnie dolej wino i odparuj je. Zmniejsz ogień i zacznij dolewać po 1-2 łyżce wazowej bulionu. Tuż po wlaniu mieszaj, aż płyn się wchłonie.

Krok 5

W następnej kolejności dodaj grzyby i wymieszaj z ryżem. Potem powtarzaj czynność z dolewaniem bulionu i często mieszaj.

Krok 6

Kiedy ryż przestanie wchłaniać płyn (gotowanie trwa ok. 20-30 minut), zdejmij patelnię z ognia, dodaj do risotta pozostałe masło, posiekaną natkę pietruszki i ser (zachowaj trochę do dekoracji). Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj posypane resztą sera i udekorowane natką.

Rada: zamiast świeżych kurek możesz użyć innych grzybów: prawdziwków, podgrzybków, pieczarek. Jeśli używasz suszonych grzybów, należy zalać je wrzątkiem i odstawić na pół godziny, a następnie dodać na końcu, jak ryż wchłonie już cały bulion. Gotowe risotto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej zupy, nie powinno być "sypkie".

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA