Rolada z łososia

Dlaczego warto jeść łososia? Bo jest zdrowy, sycący i przede wszystkim smaczny. Można go przyrządzać na wiele sposobów, a rolada z orzechami i miętą to oryginalne danie dla tych, którzy lubią eksperymentować.
Składniki:

700 g filetu z łososia bez skóry
300 g pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól
pieprz

aromatyczna bułka tarta:
30 g bułki tartej
20 g listków mięty
60 g orzeszków pinii (sosnowych) bez łupinek
1 cytryna

Krok 1

Orzeszki pinii zmieszaj z bułka tartą, miętą i skórką otartą z cytryny, a następnie zmiksuj blenderem

Krok 2

Łososia umyj, osusz i ostrożnie, nie do końca, rozetnij poziomo wzdłuż. Rozłóż jak książkę - otrzymasz jeden większy płat ryby

Krok 3

Rozłożony płat łososia dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, posyp częścią aromatycznej bułki tartej i ostrożnie zwiń w roladę.

Krok 4

Roladę zwiąż grubą nitką lub kordonkiem, żeby się nie rozpadła podczas pieczenia

Krok 5

Za pomocą pędzelka posmaruj roladę po wierzchu oliwą, posól, popieprz i obtocz w pozostałej bułce.

Krok 6

Przełóż do brytfanki wyłożonej pergaminem, wokoło ułóż umyte pomidorki i skrop je oliwą. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz 25-30 minut.

Więcej o:
Komentarze (1)
Rolada z łososia
Zaloguj się
  • 08antek

    Oceniono 4 razy -2

    ja polecam delikatny mus z łososia - super prosty w przygotowaniu :) gotujzrodzinka.pl/dla-doroslych/obiad-dla-doroslych/losos-norweski-i-sos-korniszonowy/

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX