Smażone harmonijki cielęce

Szybkie i proste danie. Może nawet szybsze do przygotowania niż klasyczne szaszłyki, bo zamiast wielu małych kawałków mięsa i warzyw nabijamy jedną harmonijkę i już po chwili delektujemy się jej smakiem.
Składniki:
600 g udźca wołowego
400 g warzyw do grillowania (cukinia, bakłażan i papryka)
200 g ostrego, wędzonego sera żółtego
1 jajko
100 g czerstwej bułki pszennej bez skórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ok. 1 łyżeczka listków oregano, bazylii lub posiekanych igiełek rozmarynu
1/2 cytryny
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Krok 1

Mięso, warzywa i ser pokrój w długie cienkie paski mniej więcej tego samego rozmiaru. Paski mięsa posyp solą i pieprzem, aby były cieńsze możesz lekko rozbić tłuczkiem.

Krok 2

Na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy przesmaż paski z warzyw.

Krok 3

Na paskumięsa ułóż na przemian pasek sera i pasek warzyw. Całość ostrożnie nabij na patyk, zginając paski jak harmonijkę. W ten sposób przygotuj pozostałe szaszłyki. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Przygotuj panierkę: w blenderze zmiksuj pokruszoną bułkę, pół łyżeczki oregano i skórkę otartą z cytryny.

Krok 5

Przygotuj sos: do rondelka wlej sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i 125 ml oliwy. Dodaj pozostałe oregano, sól, pieprz i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.

Krok 6

Szaszłyki maczaj w jajku, następnie obtocz w panierce i układaj na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Smaż na oliwie przez ok. 3 minuty z każdej strony, następnie osącz na papierze kuchennym. Podawaj na liściach sałaty polane sosem..

Rada: możesz zrobić bardziej urozmaiconą wersję, układając na pasku mięsa na przemian dwa paski ugrillowanych warzyw i jeden sera, a na górze przykrywając drugim, paskiem mięsa.

Więcej o:
Komentarze (10)
Smażone harmonijki cielęce
Zaloguj się
  • extrafresh

    Oceniono 9 razy 9

    To w końcu z wołowiny, czy z cielęciny ta harmonijka?

  • margot452

    Oceniono 6 razy 6

    dokładnie to samo mnie w tym przepisie zainteresowało

  • Gość: optimistic

    Oceniono 4 razy 4

    czemu mi to przypomina falujące śledzie?...

  • klm747

    Oceniono 4 razy 4

    do autorki Mari Szkop - zamiast podawac przepis na cielecine z wolowiny, niech lepiej poda przepis na jakies koszerne danie z wieprzowiny...

  • Gość: gc

    Oceniono 2 razy 2

    to sie nazywa - znaezc przepis w sieci, zapomniec zmienic skladniki i opublikowac na portalu ..
    rozumiem ze "celece" odnosi sie do wykonujacej potrawe a nie do skladnikow dania?

  • Gość: TROLL

    Oceniono 6 razy -2

    Zeby zycie mialo smaczek,raz dziewczynka,raz chlopaczek...mniam,niam

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX