Smażone harmonijki cielęce

Szybkie i proste danie. Może nawet szybsze do przygotowania niż klasyczne szaszłyki, bo zamiast wielu małych kawałków mięsa i warzyw nabijamy jedną harmonijkę i już po chwili delektujemy się jej smakiem.

Składniki:

 

600 g udźca wołowego

 

400 g warzyw do grillowania (cukinia, bakłażan i papryka)

 

200 g ostrego, wędzonego sera żółtego

 

1 jajko

 

100 g czerstwej bułki pszennej bez skórki

 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

ok. 1 łyżeczka listków oregano, bazylii lub posiekanych igiełek rozmarynu

 

1/2 cytryny

 

oliwa z oliwek

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Mięso, warzywa i ser pokrój w długie cienkie paski mniej więcej tego samego rozmiaru. Paski mięsa posyp solą i pieprzem, aby były cieńsze możesz lekko rozbić tłuczkiem.

Krok 2

Na patelni grillowej na niewielkiej ilości oliwy przesmaż paski z warzyw.

Krok 3

Na paskumięsa ułóż na przemian pasek sera i pasek warzyw. Całość ostrożnie nabij na patyk, zginając paski jak harmonijkę. W ten sposób przygotuj pozostałe szaszłyki. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Przygotuj panierkę: w blenderze zmiksuj pokruszoną bułkę, pół łyżeczki oregano i skórkę otartą z cytryny.

Krok 5

Przygotuj sos: do rondelka wlej sok z cytryny, koncentrat pomidorowy i 125 ml oliwy. Dodaj pozostałe oregano, sól, pieprz i podgrzewaj, aż sos zgęstnieje.

Krok 6

Szaszłyki maczaj w jajku, następnie obtocz w panierce i układaj na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Smaż na oliwie przez ok. 3 minuty z każdej strony, następnie osącz na papierze kuchennym. Podawaj na liściach sałaty polane sosem..

Rada: możesz zrobić bardziej urozmaiconą wersję, układając na pasku mięsa na przemian dwa paski ugrillowanych warzyw i jeden sera, a na górze przykrywając drugim, paskiem mięsa.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.