Cebule faszerowane tuńczykiem

Faszerujemy bakłażany, cukinie, pomidory. Tym razem proponujemy nafaszerować cebulę. Niech będzie głównym składnikiem dania, a nie tylko dodatkiem do farszu.

Składniki:

 

6 dużych białych cebul (możesz użyć cukrowych)

 

250 g tuńczyka w oleju

 

100 g tartej bułki

 

2 jajka

 

1 łyżka kaparów w zalewie

 

20 czarnych oliwek bez pestek

 

30 g startego sera parmezan (lub innego twardego sera żółtego)

 

1 łyżeczka suszonego oregano

 

1 gałązka tymianku

 

6 kawałków suszonych pomidorów w oleju

 

oliwa z oliwek

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Cebule obierz z łupin, włóż w całości do wrzącej osolonej wody i gotuj około 20 minut. Następnie odcedź i ostudź.

Krok 2

Przetnij je na połówki i ostrożnie usuń środkowe części, aby otrzymać mocne obręcze z części zewnętrznych. Obręcze z cebuli odłóż na bok, a środkowe części dodaj do farszu.

Krok 3

Przygotuj farsz: odsącz tuńczyka i odłóż kilka kawałków do dekoracji. Pozostałą rybę zmiksuj z jajkami, serem, bułką tartą, cebulą, oregano, tymiankiem, odsączonymi kaparami. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 4

Oliwki posiekaj i wymieszaj z przygotowanym farszem.

Krok 5

Cebule wypełnij farszem i przełóż do żaroodpornego naczynia lub na blachę wyłożoną pergaminem. Skrop oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz około 30 minut, sprawdzając od czasu do czasu, czy się za szybko nie pieką.

Krok 6

Wyjmij cebule i odstaw do wystudzenia. Przed podaniem udekoruj każdą suszonym pomidorem, kawałkiem tuńczyka i listkami tymianku.

Więcej o:
Copyright © Agora SA