Miało być o cukinii...

Cukinia, podobnie jak bakłażan, jest fantastycznym nośnikiem smaku. Dobrze doprawiona zawsze smakuje wyśmienicie
Cukinia jest świetna pieczona na grillu - kroję ją wtedy w grube plastry, posypuję mieszanką ziół prowansalskich i skrapiam oliwą. Kilka minut na rozgrzanym grillu, potem koniecznie sól - i gotowe. Przeglądając blogi kulinarne, natrafiłam na ciasto z cukinii i pełna zapału postanowiłam owo ciasto wypróbować. Wyrosło pięknie i, niestety, nic nie zapowiadało potwornego zakalca, jaki był w środku... Analizowałam potem ten przepis i jedyna przyczyna zakalca, jaka mi przychodzi do głowy, to taka, że moja cukinia była zbyt wodnista.

Dlatego zamiast ciasta z cukinii dzielę się z wami moim ukochanym i niezawodnym przepisem na ciasto bananowe. Wychodzi zawsze, mimo rozlicznych modyfikacji i eksperymentów, jakim można je poddać. Jedna z moich koleżanek notorycznie zapominała dodawać masła. Inna, wegetarianka, nie dodawała jajka, a masło zamieniała na olej. Ciasto bananowe jest fantastycznym rozwiązaniem na pozbycie się przejrzałych bananów zalegających lodówkę, bo właśnie takich potrzeba na ciasto. No, ale miało być o cukinii

Są jeszcze oczywiście pyszne placuszki, o których już wam pisałam (przepis znajdziecie na www.palcelizac.gazeta.pl), czy tarta z cukinią, gdzie na podpieczone kruche ciasto nakładamy farsz z cukinii podsmażonej z cebulą i czosnkiem, zalewamy śmietaną roztrzepaną z jajkami, pieczemy i gotowe. Cukinia to także bardzo ważny składnik ratatuja, a odwiedzając swoją szwagierkę w Niemczech, jadłam nawet carpaccio z cukinii. Surowej, pokrojonej na cieniutkie plasterki, skropionej oliwą i posypanej świeżymi ziołami. Dzisiaj proponuję wam zupę krem z cukinii.

Ciasto bananowe

4 bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe banany
1 szklanka cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
50 g roztopionego masła
100 g rodzynek / orzechów / suszonej żurawiny / płatków migdałowych (opcjonalnie)

Wymieszaj mąkę z sodą oczyszczoną. W drugiej dużej misce widelcem rozgnieć banany, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie dodawaj mąkę, jajko i masło. Wymieszaj wszystko (masa nie będzie jednolita - widać będzie wyraźnie grudki bananów).

Ciasto przełóż do keksówki natłuszczonej masłem i wysypanej mąką (nie trzeba tego robić, jeśli używasz foremki silikonowej lub teflonowej). Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem). Piecz przez 1 godzinę i 20 minut - ciasto powinno być ciemnobrązowe jak piernik. Wystudź i wyjmij z formy.

Zupa z cukinii

2 duże cukinie
około 500 ml bulionu
1 serek topiony złoty ementaler
1 cebula
1 ząbek czosnku
śmietana 22 proc. (opcjonalnie)
oliwa
sól
pieprz

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Cukinię pokrój w plasterki. Na patelnię lub do rondla o grubym dnie wlej niewielką ilość oliwy, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, dopraw odrobiną soli i przesmażaj, aż cebula będzie szklista. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i smaż, aż zmięknie. Odstaw do przestygnięcia.

Warzywa zmiksuj z serkiem topionym i przełóż do rondla. Dodaj bulion w takiej ilości, by otrzymać ulubioną konsystencję zupy kremu. Dopraw jeszcze solą i pieprzem, zagotuj i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.

Do zupy możesz dodać śmietanę.

Cukinia faszerowana

3 cukinie
1/2 szklanki kaszy gryczanej
100 g twardego serka koziego
kilka gałązek tymianku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
oliwa
ok. 50 g ulubionego żółtego sera
sól
pieprz

Kaszę ugotuj na sypko według instrukcji na opakowaniu.

Cukinię umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Łyżką (np. do melona) usuń miąższ cukinii, zostawiając łódeczkę o boku około 0,5 cm. Miąższ pokrój w kostkę, razem z cebulą i czosnkiem.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wsyp posiekane warzywa. Smaż, aż będą miękkie i lekko złociste. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj z ugotowaną kaszą. Dodaj pokruszony ser kozi i posiekany tymianek, wymieszaj i farszem nadziej łódeczki. Na wyłożonej papierem blaszce ułóż przygotowane cukinie i posyp startym serem żółtym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Zapiekaj przez 15-20 minut, aż ser się rozpuści i zrumieni.

Zdjęcie Kuchenprofi - Naczynie - Forma do Zapiekania Prostokątna - Fioletowa Zdjęcie Maxwell & Williams Naczynie do pieczenia 31x23cm Zdjęcie Roemertopf Naczynie do pieczenia chleba Pane 25005
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Maxwell & Williams Naczynie... Roemertopf Naczynie do piec...
Porównaj ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: