Pełne smaku pomidory

Koktajlowe, malinowe, żółte czy zielone. Najlepiej smakują te zebrane z własnego ogródka czy działki - pachną późnym latem, a smakują... słońcem

Kiedy już najem się pysznych pomidorów w sałatkach (moje ulubione to caprese, szopska i grecka) lub takich po prostu z cebulką, a potem zjem ze sto kanapek z żółtym serem i pomidorem, to zabieram się za pomidorowe wariacje i przetwory. Świeże pomidory tak szybko się kończą, że chciałabym jakoś zachować ich smak na zimę. Oczywiście dziś, kiedy w sklepach do wyboru mamy przeróżne pomidorowe passaty, przeciery i puszki z pelati, zrobienie przecieru pomidorowego wymaga większej determinacji, bo dostępność dobrych gotowych produktów troszkę rozleniwia. Ale nie ma to jak otworzyć słoik z własnym przecierem. Pamiętam, że moja babcia przerabiała po dwie skrzynki pomidorów za jednym razem. Ja robię to na trochę mniejszą skalę...

Z pomocą przychodzi mi mój ulubiony robot kuchenny, który ma specjalną końcówkę do pomidorów, oddzielającą skórki i pestki od miąższu. Dzięki temu nie muszę ich przecierać przez sito. Zamiast tego mogę je po prostu zmiksować. Z kolei konsystencja przecieru zależy od długości duszenia. Ja lubię dość gęsty i słodkawy. Nie zawsze też dodaję oliwę. Czasami, kiedy pomidorów jest naprawdę dużo, dzielę je i do części dodaję czosnek z przyprawami i papryczką chili - mam wtedy gotowy sos do makaronu.

Ostatnio kilka najpiękniejszych sztuk zachowałam do upieczenia tarty. Zrobiłam taką trochę rustykalną, bez formy. W sklepie akurat zabrakło naturalnego serka koziego, użyłam więc serka z czosnkiem i ziołami. Wyszło pysznie. Ser kozi o jednak intensywnym smaku można zastąpić kremowym twarożkiem, ale powiem tylko, że nasz fotograf Arek zjadł aż trzy kawałki tarty, choć uparcie twierdzi, że takiego sera nie lubi...

Tarta z pomidorami i kozim serem

200 g koziego serka (użyłam roladki z czosnkiem i ziołami)

 

6 łyżek śmietany 22 proc.

 

2 łyżki miękkiego masła

 

1 duży płat rozmrożonego ciasta francuskiego

 

2 duże pomidory

 

1 łyżka listków oregano

 

oliwa

 

sól

 

pieprz

Ser zmiksuj ze śmietaną i masłem. Ciasto francuskie rozwałkuj, wytnij z niego koło o średnicy 28-30 cm i przełóż go na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Środek posmaruj masą z koziego sera, pozostawiając brzeg o szerokości 5 cm. Na masie serowej ułóż pokrojone w plastry pomidory, posyp oregano i skrop oliwą. Podwiń wolne brzegi ciasta tak, aby masa nie wypłynęła podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 35-40 minut.

Tartę podawaj na gorąco lub przestudzoną do temperatury pokojowej.

Zupa pomidorowa z rozmarynem

1 i 1/2 litra bulionu z kurczaka

 

ok. 800 ml (2 puszki) pulpy pomidorowej (lub 1 butelka passaty albo przecier własnej roboty)

 

50 g masła

 

1 cebula

 

2 marchewki

 

3 ząbki czosnku

 

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

 

1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

 

1 liść laurowy

 

1/2 szklanki śmietanki 22 proc.

 

1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu

 

2 łyżeczki startej skórki cytrynowej

 

sól, pieprz

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę, obrane i starte marchewki, drobniutko posiekany ząbek czosnku, tymianek i suszoną paprykę. Smaż na niewielkim ogniu przez mniej więcej 5 minut, ciągle mieszając. Gdy cebula będzie miękka, dodaj przecier pomidorowy, bulion i liść laurowy. Przykryj garnek i duś około 40 minut. Po tym czasie usuń liść laurowy, dopraw solą i pieprzem. Śmietankę wymieszaj z rozmarynem i skórką z cytryny. Odłóż 2-3 łyżki śmietanki do dekoracji, a resztę wlej do zupy.

Przed podaniem ozdób miski z zupą pozostałą śmietanką.

Przecier pomidorowy

5 kg pomidorów (najlepiej podłużnych, mięsistych, takich na przecier: gruntowe, pelati, san marzano)

 

oliwa

 

sól

 

pieprz

 

cukier

Pomidory sparz, obierz ze skórki, usuń twardą pozostałość łodyżki, pokrój i odcedź na sicie.

W bardzo dużym rondlu rozgrzej niewielką ilość oliwy i dodaj odcedzone pomidory. Dopraw delikatnie solą, pieprzem, cukrem i duś, aż pomidory się rozpadną, a sos zgęstnieje do pożądanej konsystencji (im dłużej pomidory się duszą, tym gęstszy i bardziej skoncentrowany będzie przecier). Przed końcem duszenia spróbuj i ewentualnie dopraw jeszcze solą i pieprzem.

Bardzo gorące przekładaj do wyparzonych i suchych słoików. Tak przygotowany przecier może stać w ciemnym i suchym miejscu ok. 3-4 miesięcy. Po otwarciu przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 3-4 dni.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA