Karpatka

Lekkie ciasto z puszystym kremem. Niepozorny wygląd to jednak efekt niełatwych przygotowań. Karpatka nie należy bowiem do ciast najprostszych do wykonania
Ciasto:

1 szklanka wody

125 g margaryny

1 szklanka mąki pszennej

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

3 szklanki mleka

3/4 szklanki cukru

2/3 kostki margaryna

1 op. cukru waniliowego

4 czubate łyżki mąki pszennej

5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

4 jajka

tłuszcz i kasza manna do nasmarowania brytfanki

cukier puder do posypania



Krok 1. Margarynę rozpuść w garnku, dolej wodę i zagotuj, następnie dodaj mąkę i chwilę ucieraj, aż powstanie gęsta masa.

Krok 2 . Gdy masa lekko przestygnie, dodaj do masy proszek do pieczenia i wbijaj pojedynczo jajka, cały czas miksując, aż powstanie gładka, lekko klejąca masa.

Krok 3. Natłuść prostokątną brytfankę o wymiarach ok. 20x30 cm i wysyp kaszą manną. Podziel ciasto na dwie części. Jedną rozprowadź w brytfance i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz przez około 25-30 minut (ważnie - nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia!). Następnie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i w ten sposób ostudź ciasto. Drugą część ciasta upiecz w taki sam sposób i ostudź.

Krok 4. 2/3 mleka przelej do rondla, dodaj cukry, margarynę i całość zagotuj. Pozostałe mleko zmiksuj z jajkami i mąką, a następnie wlej do gorącego mleka. Gotuj przez 1-2 minuty, energicznie mieszając, by masa się nie przypaliła i nie powstały grudki.

Krok 5. Gorący krem przelej na jeden upieczony wcześniej płat ciasta, pozostawiając około 2 cm wolnego brzegu.

Krok 6. Całość przykryj drugim płatem ciasta. Ostudź, wstaw do lodówki, a przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Rada: Jeśli lubisz kremy bardziej maślane, dodaj do składników więcej margaryny

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (1)
Karpatka
Zaloguj się
  • gulcia77

    Oceniono 4 razy 2

    Żeby ciasto naprawdę się udało trzeba je zaparzać tak długo, aż zrobi się szkliste i zacznie się przyklejać do garnka. Mąkę najlepiej od razy wymieszać z proszkiem do pieczenia, a jaja dodać dopiero kiedy ciasto będzie zimne. Ciasto najlepiej rozkłada się na blasze gdy ręka jest posmarowana olejem. Żeby były charakterystyczne "karpaty" trzeba pognieść ciasto palcami.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX