Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Wykonanie i stylizacja: Maria Szkop, zdjęcia: Agata Jakubowska
26.10.2012 , aktualizacja: 16.11.2011 11:03
A A A Drukuj
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Cukinię można nafaszerować kaszą, ryżem, mięsem, warzywami lub grzybami. Wszystko zależy od twojej pomysłowości i upodobań kulinarnych. To łatwe i szybkie danie jest sycące i na pewno zdrowsze od zwykłej zapiekanki
250 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) lub wołowiny

2 średnie cukinie

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 duże mięsiste pomidory

1 opakowanie sera mozzarella (125 g)

zioła prowansalskie

sól

pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia





1. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki.



2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.



3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oliwie.



4. Dodaj mielone mięso i smaż, aż zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Wymieszaj, dopraw solą pieprzem i ziołami. Smaż, aż płyn się zredukuje, a sos mięsny będzie dość gęsty.



5. Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii, przykryj plastrami mozzarelli.



6. Poukładaj na blaszce lekko natłuszczonej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj około 15-20 minut, aż ser się roztopi.



Podawaj na gorąco.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • Gość: outlet

    Oceniono 2 razy -2

    Excellent facts right here. This intriguing publish made me smile. Maybe in case you throw inside a couple of photos itll make the whole factor far more fascinating. Anyhow, in my language, you will discover not much great supply similar to this.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl