Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Wykonanie i stylizacja: Maria Szkop, zdjęcia: Agata Jakubowska
26.10.2012 , aktualizacja: 16.11.2011 11:03
A A A Drukuj
Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Cukinię można nafaszerować kaszą, ryżem, mięsem, warzywami lub grzybami. Wszystko zależy od twojej pomysłowości i upodobań kulinarnych. To łatwe i szybkie danie jest sycące i na pewno zdrowsze od zwykłej zapiekanki
250 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki) lub wołowiny

2 średnie cukinie

1 cebula

1 ząbek czosnku

3 duże mięsiste pomidory

1 opakowanie sera mozzarella (125 g)

zioła prowansalskie

sól

pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia





1. Cukinię umyj i przekrój wzdłuż na pół. Środek wydrąż łyżeczką, tak by powstały łódeczki.



2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń pestki. Pozostały miąższ pokrój w kostkę.



3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i usmaż na oliwie.



4. Dodaj mielone mięso i smaż, aż zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone pomidory. Wymieszaj, dopraw solą pieprzem i ziołami. Smaż, aż płyn się zredukuje, a sos mięsny będzie dość gęsty.



5. Gotowe mięso przełóż do wydrążonych cukinii, przykryj plastrami mozzarelli.



6. Poukładaj na blaszce lekko natłuszczonej oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj około 15-20 minut, aż ser się roztopi.



Podawaj na gorąco.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (3)
Zaloguj się
  • jolamyszka5

    Oceniono 6 razy 6

    pyszne,paluszki lizać,warto spróbować:))

  • Gość: outlet

    Oceniono 2 razy -2

    Excellent facts right here. This intriguing publish made me smile. Maybe in case you throw inside a couple of photos itll make the whole factor far more fascinating. Anyhow, in my language, you will discover not much great supply similar to this.

  • ajatuse

    Oceniono 13 razy -11

    zdjęcia okropne, wstyd !!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dodatek do Gazety Wyborczej

Kolejne numery ukażą się 14 i 15 lipca 2015

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl