Sznycel po wiedeńsku

Wykonanie i stylizacja: Maria Szkop, Zdjęcia: Agata Jakubowska
14.10.2013 , aktualizacja: 16.10.2012 10:52
A A A Drukuj
Sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

To austriacka potrawa, do której tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana. Klasycznie do sznycla dodaje się plaster cytryny, ale w Polsce często podawany jest z jajkiem sadzonym
Składniki:

4 sznycle cielęce o grubości 1 cm (najlepiej z udźca)

5 jajek

4 łyżki masła

2 łyżki oliwy

2 łyżki kaszki pszennej

4 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

1 cytryna

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1. Sznycle umyj, dokładnie osusz, oczyść z błon.

2. Oczyszczone sznycle lekko rozbij, nadaj im owalny kształt.

3. Następnie sznycle oprósz z obydwu stron solą i pieprzem, zostaw na około 15 minut.

4. . Obtocz sznycle w mące, zanurz z obu stron w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż sznycle na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony, gdy będą rumiane, dodaj łyżkę masła i jeszcze chwilę dosmaż. Przełóż na ogrzany półmisek i wstaw do ciepłego piekarnika.

5. Na 2 łyżkach rozgrzanego masła usmaż 4 jajka sadzone pod przykryciem. Zdejmij z patelni, gdy białko zacznie się ścinać.

6. Na każdym sznyclu ułóż usmażone jajko i kawałek pozostałego masła. Posyp szczypiorkiem, udekoruj ćwiartką cytryny.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (15)

Zaloguj się
  • Oceniono 34 razy 20

    Sorry, ale sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) jest bez jajka. Naprawdę. Nigdzie w Austrii nie jada się go z jajkiem. Zawsze jest to mięso w panierce + cytryna do smaku.

  • Oceniono 20 razy 14

    Sznycelek wiedeński podaje się bez jajka. Robi się go z cienko rozklepanej cielęciny, panieruje jak schabowy, smaży krótko na maśle i podaje z cytryną. Ot cała filozofia.

  • Oceniono 21 razy 9

    nie ma czegoś takiego jak "sznycel po wiedeńsku" - jest sznycel wiedeński...

    i w czym niby on ma być obtaczany - w kaszce pszennej, czy mące - może by się Szkop zdecydował?

  • Oceniono 17 razy 3

    jak go zwał ale nigdy nie zamawiajcie
    wiener schnitzel w
    strasburgu w restauracji - Au Pont Saint Martin dno i 3 metry mułu
    żałuje że weszliśmy do tego lokalu'
    ale ta potrawa była najbardziej zbezczeszczona przez bandę
    ograbiajaca licznych pewnie turystów

  • Oceniono 8 razy 2

    Co z tą kaszką? Dodaje się chyba do bułki tartej, może by się autor zdecydował. Skoro z sałatką ziemniaczaną, to byłoby fajnie dodać link do takiej sałatki. Prosimy o więcej profesjonalizmu.

  • Oceniono 3 razy 1

    Dwie rzeczy ważne: (1) w trakcie smażenia powinno się sznycelkiem kręcić, by cały czas był w ruchu, (2) do jajka powinno dodać się trochę śmietany. Do tego zaleca się, by tłuszcz nie był zimniejszy niż 140 stopni (inaczej paniera zachowa się jak gąbka).
    Wówczas otrzymamy lekką falę z panierki, która będzie złotobrązowa przysmażona. Ten placek jak na zdjęciu dobry jest w wydaniu barowym - z przyzwoitym sznyclem wiedeńskim nie ma wiele wspólnego.

  • poborowy102

    Oceniono 2 razy 0

    Tradycyjna potrawa w niektórych miejscach Polski, n.p. w Beskidzie Śląskim, ale bez tego jajka.

  • Oceniono 18 razy -14

    Co to takiego ta "kaszka przenna"? Manna?
    Co mnie obchodzi jak to podaja w Austrii. Robimy go w Polsce i po polsku. Jesscze jeden przykład małpowania zagranicy bo tam lepij wiedza i wszystko jest lepsze.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Desery

Tylko sprawdzone przepisy na pyszne desery

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl