Sznycel po wiedeńsku

To austriacka potrawa, do której tradycyjnym dodatkiem jest sałatka ziemniaczana. Klasycznie do sznycla dodaje się plaster cytryny, ale w Polsce często podawany jest z jajkiem sadzonym

Składniki:

4 sznycle cielęce o grubości 1 cm (najlepiej z udźca)

5 jajek

4 łyżki masła

2 łyżki oliwy

2 łyżki kaszki pszennej

4 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

1 cytryna

1 łyżeczka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

1. Sznycle umyj, dokładnie osusz, oczyść z błon.

2. Oczyszczone sznycle lekko rozbij, nadaj im owalny kształt.

3. Następnie sznycle oprósz z obydwu stron solą i pieprzem, zostaw na około 15 minut.

4. . Obtocz sznycle w mące, zanurz z obu stron w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smaż sznycle na rozgrzanej oliwie po 4 minuty z każdej strony, gdy będą rumiane, dodaj łyżkę masła i jeszcze chwilę dosmaż. Przełóż na ogrzany półmisek i wstaw do ciepłego piekarnika.

5. Na 2 łyżkach rozgrzanego masła usmaż 4 jajka sadzone pod przykryciem. Zdejmij z patelni, gdy białko zacznie się ścinać.

6. Na każdym sznyclu ułóż usmażone jajko i kawałek pozostałego masła. Posyp szczypiorkiem, udekoruj ćwiartką cytryny.

Więcej o:
Copyright © Agora SA