Qchenne inspiracje

Przepisy i wykonanie Zbigniew Paluch, stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki
26.11.2011 , aktualizacja: 22.11.2011 10:26
A A A Drukuj

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kolorowy obiad na własnoręcznie ozdobionych obrusach i serwetkach z kartek papieru. Można na nich wyczarować kredkami ulubione przysmaki i nie przejmować się, jeśli taki obrus się ubrudzi
W sobotnie przedpołudnie zachęceni wciąż piękną i słoneczną listopadową pogodą postanowiliśmy wybrać się na spacer do warszawskich Łazienek. Umówiliśmy się tam z Polą, trzyletnią koleżanką Julii i jej tatą. Na miejscu zamiast spacerować, dzieciaki uparły się na hulajnogi. Zrezygnowaliśmy więc z Łazienek i poszliśmy do parku Agrykola.

Po szaleństwach na dwóch kółkach i bieganiu cała trójka szybko zgłodniała, my zresztą też. I tak trafiliśmy do Qchni Artystycznej, królestwa Marty Gessler. W przepięknym wnętrzu Zamku Ujazdowskiego, siedziby m.in. Centrum Sztuki Współczesnej, Marta i szef kuchni Zbigniew Paluch wyczarowują na talerzach małe dzieła sztuki. Gdy czekaliśmy na zamówienia, jak na centrum sztuki przystało, zabraliśmy się do rysowania. Marta zainspirowała dzieci do narysowania zastawy stołowej, a na niej ulubionych dań. Ten pomysł tak bardzo nam się spodobał, że po chwili rysowali wszyscy, nie tylko najmłodsi. Nie zdążyliśmy jeszcze zrobić wystawy prac, kiedy musieliśmy zamienić je w praktyczne jednorazowe obrusy...

Zupa marchwiowo-pomarańczowa z dodatkiem imbiru fantastycznie nas rozgrzała, tymiankowy kurczak był miękki i soczysty, a karmelizowane pietruszki po prostu znikały z talerzy. Na deser zjedliśmy tartę cytrynową, kwaśną i słodką zarazem. A na koniec od szefa kuchni dostaliśmy przepisy na cały trzydaniowy obiad. Na pewno jeszcze wrócimy do Qchni, rysować i jeść pyszności, bo to Jula, Wojtuś i Pola lubią najbardziej.

PRZEPISY

Kurczak z sosem tymiankowym, purée z selera i karmelizowaną pietruszką

Składniki:

170 g piersi kurczaka (2 sztuki)

2 gałązki tymianku

1 ząbek czosnku

sól

świeżo mielony czarny pieprz

1 łyżka oliwy do smażenia

Sos tymiankowy:

500 ml wywaru z kurczaka

500 ml wywaru cielęcego

2 gałązki tymianku

200 g masła

biały ocet winny

purée:

0,5 kg korzenia selera

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Desery

Tylko sprawdzone przepisy na pyszne desery

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl