Deser kokosowy z kajmakiem

Z wyglądu skomplikowany do zrobienia, w praktyce bardzo prosty. Sekretem jest zastosowanie gotowych produktów: mleka skondensowanego, herbatników i kremu do karpatki. Ostrzegamy, jest bardzo słodki!
Składniki:
80 g zwykłych herbatników
1 opakowanie kremu do karpatki (+ mleko)
1/2 opakowania zwykłych słonych krakersów
1 puszka (400 ml) słodkiego mleka skondensowanego
100 g płatków migdałowych
500 ml schłodzonej śmietanki 36 proc.
1 łyżka cukru pudru
70 g wiórków kokosowych
margaryna do natłuszczenia blachy

Krok 1

Przygotuj kajmak: puszkę z mlekiem wstaw do garnka, nalej tyle wody, by ją przykryła, doprowadź do wrzenia i gotuj 2 godz. W razie potrzeby uzupełniaj poziom wody w garnku. Po tym czasie wyjmij puszkę, ostudź i dopiero po ostudzeniu otwórz (Uwaga! Otwieranie puszki, zanim ostygnie, jest niebezpieczne).

Krok 2

Przygotuj krem do karpatki według przepisu na opakowaniu.

Krok 3

Schłodzoną śmietankę wlej do miski, dodaj łyżkę cukru pudru i ubij na sztywno.

Krok 4

Blachę o wymiarach ok. 26 x 21 cm natłuść niewielką ilością margaryny, na spodzie ułóż jedną warstwę herbatników, a na herbatniki przygotowany krem do karpatki.

Krok 5

Następnie układaj kolejne warstwy: krakersy, kajmak z mleka skondensowanego i płatki migdałowe.

Krok 6

Na wierzchu rozsmaruj ubitą śmietanę i posyp wiórkami kokosowymi. Całość wstaw na noc do lodówki.

Autor przepisu Wanda Banasiuk, wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o: