Rzecz o pierogach

Ile rodzin, tyle przepisów na pierogi. Choćby na ciasto: z jajkami lub bez, z olejem lub masłem, z zimną wodą lub zaparzane wrzątkiem. I wszystkie są równie pyszne!
Każda rodzina ma swój ulubiony przepis. U nas mistrzynią pierogów jest moja teściowa Renata, dla której zrobienie stu pierogów to doprawdy drobiazg Najczęściej jemy więc pierogi ruskie (ulubione mojego męża) lub klasyczne z mięsem (bo bardzo często gotujemy rosół, a mięso z rosołu jest idealne na pierogi). Moje ulubione to pierogi z kaszą gryczaną i z białym serem. Przyznaję, że moja mama nigdy takich nie robiła i dopiero dzięki teściowej poznałam ich fantastyczny smak.

Za to Julia i Wojtuś przepadają za pierogami z malinami, więc zawsze kiedy lepimy jakiekolwiek, choć kilka musi być właśnie z malinami. Latem zrywamy maliny z krzaków w naszym ogrodzie, a zimą używamy mrożonych. Muszę przyznać, że nawet łatwiej się nimi nadziewa pierożki, bo są twarde i nie ociekają sokiem (nie rozmrażam ich przedtem).

Pierogi, na które dzisiaj podaję przepisy, to po pierwsze, klasyka, czyli z mięsem. Ja do mięsa rosołowego dodaję jeszcze przesmażone z cebulką mielone, dzięki czemu farsz nie jest suchy. Po drugie, pierogi z fetą i szpinakiem. To pomysł na odejście od tradycji, troszkę w stronę kuchni greckiej. Jeśli będą je jedli dorośli, warto do farszu dodać więcej czosnku. Można też polać je czosnkiem podsmażonym na maśle i koniecznie posypać tartym parmezanem.

A po trzecie, pieczone pierogi - to efekt naszej wyprawy do Arkad Kubickiego, gdzie warszawski oddział Slow Food Polska zorganizował pierogowe warsztaty dla dzieci. Z fachową pomocą dzieciaki wałkowały, wycinały, faszerowały i sklejały pierogi, które potem się piekły w piecu. Ze wszystkich farszy (a było ich kilka: z soczewicą, kaszą, boczniakami...) Julii i Wojtusiowi najbardziej smakowały jabłkowe i dlatego postanowiliśmy przygotować je w domu. I już sami nie wiemy, które smakowały najlepiej

Ciasto na pierogi

1/2 kg mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
200 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody

Wszystkie składniki połącz w misce i zagnieć ciasto - powinno być elastyczne i dość sprężyste. Jeśli jest za twarde - dolej wody, jeśli za rzadkie - podsyp mąką.

Pierogi z farszem szpinakowym

ciasto na pierogi wg przepisu powyżej

250 g liści szpinaku (możesz użyć mrożonych)
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
200 g półtłustego twarogu
200 g ser typu feta
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

Liście szpinaku umyj i osusz (jeśli używasz mrożonych, rozmroź i odciśnij z wody). Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem, dodaj posiekany czosnek i liście szpinaku. Przesmażaj, aż szpinak zmięknie i cały płyn odparuje, następnie przestudź i posiekaj.

Posiekany szpinak wymieszaj z przeciśniętym przez praskę lub rozgniecionym widelcem serem i pokruszoną fetą. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą - spróbuj, bo feta jest słona.

Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkuj partiami na cienkie placki i szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj pierożki. Gotowe układaj na tacce wysypanej mąką i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.

Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku - od momentu aż wypłyną jeszcze około 1 minuty.

Gotowe pierogi możesz od razu podawać. Szpinakowe są pyszne polane rozpuszczonym masłem i posypane parmezanem.

Pierogi z farszem mięsnym

ciasto na pierogi wg przepisu powyżej

500 g ugotowanego i zmielonego mięsa z rosołu
500 g mielonego mięsa wołowego (surowego)
1 duża cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
sól
pieprz

Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem i przesmaż drobno posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj surowe mielone mięso i przesmażaj, aż będzie lekko zrumienione. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj ze zmielonym gotowanym mięsem rosołowym. Przygotowane ciasto na pierogi rozwałkuj partiami na cienkie placki i szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj pierożki. Gotowe układaj na tacce wysypanej mąką i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.

Pierogi gotuj partiami w osolonym wrzątku - od momentu aż wypłyną jeszcze około 1 minuty.

Podawaj na gorąco polane np. rozpuszczonym masłem albo ze skwarkami lub przyrumienioną cebulką. Pyszne będą też odgrzewanie na patelni.

Pierożki pieczone z jabłkiem

ciasto:
500 g mąki pszennej
200 g masła
100 g kwaśnej śmietany 22-proc.
2 jajka
sól
cynamon

farsz:
4 duże jabłka
cukier
cynamon

Przygotuj ciasto: do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, pokrojone w kostkę zimne masło i rozdrobnij w palcach, aż masa będzie przypominać kaszę. Jajka roztrzep ze śmietaną, wlej do mąki i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest za mokre, dodaj mąki, jeśli za twarde - dodaj więcej śmietany. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.

Przygotuj farsz: jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Wsyp do dużej miski, dopraw do smaku cukrem i cynamonem, a następnie dokładnie wymieszaj.

Na oprószonej mąką stolnicy porcjami rozwałkuj ciasto jak na zwykłe pierogi, a następnie szklanką lub specjalną foremką wycinaj kółeczka. Na środek każdego placka łyżeczką nakładaj farsz i dokładnie sklejaj pierożki. Ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posyp cynamonem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz około 40 minut, aż pierożki będą złociste. Podawaj na ciepło.

Tekst, przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

Zdjęcie Tescoma 630880 Zdjęcie Michalex Forma do pierogów PIEROŻEK Zdjęcie Tadar Wykrawacz do pierogów PAULA
Tescoma 630880 Michalex Forma do pierogów ... Tadar Wykrawacz do pierogów...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (12)
Rzecz o pierogach
Zaloguj się
  • mandaryna.1

    Oceniono 32 razy 26

    4 jajka na 1 kg mąki? To chyba paranoja,juz przy 2-ch jajkach ciasto jest twarde.Moja babcia ribiła ciasto na pierogi bez jajek i oczywiście żadnego oleju lub innego tłuszczu,a było świetne.Fakt,że mąka była inna,bez polepszaczy.

  • Gość: szary212

    Oceniono 21 razy 15

    przepis tradycyjny w mojej rodzinie od lat:
    - pierogi kupić od pani Marysi, z potem przerobić wedle uznania - wrzątkiem, albo smażeniem

  • an1005

    Oceniono 17 razy 9

    Aby miesne pierogi nie byly suche lepiej droga autorko dodaj wloszczyzne z tegoz rosolu a nie mieso mielone.

  • Paulina Karp

    Oceniono 1 raz -1

    oj pierogi, chętnie jutro zrobię aż :) w kuchninawidelcu kupowąłam taką formę i naprawde o wiele szybcije robi się takim urządzeniem niż własnoręcznie, dla mnie to jets dużo wygodniejsze niż tradycyjne lepienie

  • azeta7

    Oceniono 2 razy -2

    CZEKAM !!!

  • Gość: tymczasowy

    Oceniono 12 razy -2

    @cometto-pl
    Mamdaryna swoje wie:)

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 39 razy -23

    Ja bardzo lubię pierogi z soczewicą. Niestety nie umiem ich sama robić - ani mi nie wychodzi skuteczne zlepianie, ani nie powinnam wyrabiać żadnych ciast ani mas rękoma (jestem alergiczką i nie miewam nieuszkodzonej skóry na rękach). Ale to mój ulubiony rodzaj pierogów i na pewno jest zdrowszy i bardziej godny polecenia od pierogów z padliną.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX