Gruzińskie pierożki chinkali

Maria Szkop
04.12.2013 , aktualizacja: 03.12.2013 15:20
A A A Drukuj
Gruzińskie pierożki chinkali

Gruzińskie pierożki chinkali (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

To rodzaj pierogów z mięsem. W Gruzji zamawiane są jako danie główne. Mają oryginalny kształt, a w środku oprócz farszu znajdziesz też aromatyczny rosół.
Składniki: (proporcje na ok. 20 dużych pierożków)
Ciasto:
3 szklanki (ok. 450 g) mąki pszennej
2/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
mąka do podsypywania

Farsz:
300 g wołowiny
150 g wieprzowiny
150 g baraniny
2 cebule
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
70 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Krok 1

Mięso umyj, oczyść i przepuść przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, posiekaną natkę pietruszki, kolendrę, sól oraz świeżo zmielony pieprz.

Krok 2

Wyrób farsz, następnie dodaj ciepłą wodę i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki.

Krok 3

Z mąki i wody zagnieć twarde ciasto. Dodaj sól i wyrabiaj je tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. W razie potrzeby dodaj trochę mąki lub wody.

Krok 4

Z gotowego ciasta uformuj wałek o średnicy 4 cm i pokrój go na równe kawałki. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na krążek o średnicy 15 cm. Możesz też rozwałkować większy płat ciasta i wycinać krążki za pomocą np. miseczki.

Krok 5

Na środku każdego krążka ułóż farsz, chwyć obiema dłońmi za przeciwległe krańce placka i zlep ciasto pośrodku, a następnie powtórz tę czynność dookoła. Wtedy powstanie coś na kształ sakiewki z wyraźnym ogonkiem na górze. Uważaj, aby przy tej czynności nie porwać ciasta.

Krok 6

Pierożki gotuj partiami w garnku z osolonym wrzątkiem około 15 minut od chwili wrzucenia. Lekko mieszaj, aby nie przywarły do dna. Podawaj na ciepło posypane pieprzem lub skropione octem winnym.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (6)
Zaloguj się
  • Oceniono 2 razy 2

    Jak jadłam chinkali w Gaumarjos to zamiast pietruszki była kolendra. Zresztą kolendra była praktycznie w każdym daniu tej restauracji. Zupełnie jak u nas pietruszka.

  • Oceniono 6 razy 2

    chinkali, moja droga pani, powinna mieć co najmniej 19 zmarszczek. I żaden Gruzin ni użyje w chinkali natkę pietruszki. I ciepła woda do czego służy nie zrozumiałam. Chinkali nie tylko pyszne pierogi, no i bardzo ładne wglądają
    www.youtube.com/watch?v=gpSkn6pztNE

  • uploadhelski

    0

    Lepsze wrogiem dobrego. Chinkali podaje się świeżo wyciągnięte z wody, żadnego upiększania.
    Cytuję artykuł - "Podawaj na ciepło posypane pieprzem lub skropione octem winnym" - po co?
    Cały urok chinkali to smak czystego, dość grubego ciasta i kulka mięsa pływającego we własnym rosołku.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Dania z cukinią

Teraz jest najlepsza i najtańsza. Spróbuj!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl