Smakołyki z pomarańczami

Choć dostępne są przez cały rok, najczęściej kupuję je zimą. Właśnie teraz są najlepsze - bardzo słodkie i soczyste. Dodatkowo pomarańcze rekompensują brak naszych polskich owoców
Bardzo ostrożnie, krok po kroku, wprowadzałam pomarańcze (i w ogóle cytrusy) do diety Wojtka i Julki. Po pierwsze - cytrusy mogą uczulać. Po drugie - wiadomo, że przed transportem są pryskane chemikaliami zapobiegającymi psuciu się owoców. Na szczęście dzieci nie są uczulone, a i z chemią można sobie poradzić, dokładnie szorując skórkę i parząc ją wrzątkiem.

Julka i Wojtuś zaczynali od świeżo wyciskanego soku - jest zdrowy, bogaty w witaminę C i błonnik. Potem zaczęli jeść owoce. Lubimy też połączenie pomarańczy z czekoladą (wystarczy do gorącej czekolady dodać odrobinę otartej skórki, a smak i aromat staje się fantastyczny). Od siebie dodam, że likierem pomarańczowym lubię nasączać ciasta - oczywiście nie te dla dzieci. Ale np. dziecięcy biszkopt smakuje doskonale nasączony zamiast herbatą sokiem wyciśniętym z pomarańczy.

Ciasteczka, które dziś proponuję, są delikatne, kruche i maślane. Pozostaną kruche, jeśli przechowywać je będziecie w zamkniętym słoju lub szczelnym pojemniku.

Łosoś jest pyszny, a niezawodna wszystko jedząca Julia zjadła aż dwie porcje! Japoński sos Teriyaki i sok pomarańczowy tworzą intrygujący słodkawy posmak, który powinien smakować dzieciom. Jeśli zaś chodzi o tartaletki, to powiem tylko, że zniknęły, zanim jeszcze skończyliśmy zdjęcia

Tartaletki z pomarańczowym kremem

4 pomarańcze
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki krupczatki
3 łyżki cukru
150 g zimnego masła
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
2-3 łyżki zimnej wody
krem:
500 g zimnego serka mascarpone (lub innego kremowego tłustego białego serka śmietanowego)
3/4 szklanki schłodzonej śmietanki 30 proc.
2 łyżki płynnego miodu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu lub cynamonu
3 łyżki pistacji

Przygotuj pomarańcze: pomarańcze dokładnie wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz i wytrzyj, a następnie otrzyj z nich skórkę.

Przygotuj ciasto: w dużej misce połącz mąki, dodaj cukier, 1 łyżkę skórki z pomarańczy i pokrojone w kostkę zimne masło. Rozetrzyj palcami tak, aby konsystencją przypominało mokry piasek. Następnie dodaj wodę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, lekko ją spłaszcz, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm i wyłóż nim foremki na tartaletki (możesz też upiec jedną dużą tartę). Ciasto ponakłuwaj widelcem, aby nie wyrosło podczas pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż tartaletki się zrumienią na złoto. Wyjmij i ostudź.

Przygotuj krem: w misce delikatnie i krótko, tylko do połączenia składników, ubij serek, śmietankę, cukier, kardamon (lub cynamon), łyżkę miodu oraz skórkę z pomarańczy (jeśli będziesz długo ubijać, krem może się zwarzyć).

Pomarańcze obierz, usuń białą skórkę i niewielkim ostrym nożem wytnij fileciki. Odłóż je na chwilę na papier kuchenny, aby trochę odsączyć sok.

Tuż przed podaniem nałóż krem do upieczonych tartaletek, na wierzch fileciki z pomarańczy, skrop miodem i posyp posiekanymi pistacjami.

Rada: jeśli przygotujesz deser wcześniej, upieczone ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku, a krem w lodówce.

Ciasteczka pomarańczowe

200 g miękkiego masła
6 łyżek cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy
250 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odległość, bo ciasteczka rosną podczas pieczenia. Każdą kuleczkę spłaszcz mokrym widelcem - w ten sposób wyciśniesz wzorek (możesz też użyć mokrego tłuczka do mięsa). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 minut, aż będą złociste.

Łosoś w pomarańczowej glazurze

5 porcji
1 filet (ok. 700 g) z łososia
marynata:
3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
1/4 szklanki sosu Teriyaki
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego rozmarynu

Łososia oczyść i usuń ewentualne łuski i ości, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na mniej więcej 150-gramowe porcje. W misce wymieszaj składniki marynaty i przełóż do niej łososia. Przykryj folią i wstaw do lodówki na godzinę.

Po tym czasie filety wyjmij i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia skórą do dołu. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 15 min.

W czasie gdy ryba się piecze, przygotuj glazurę: marynatę przelej na patelnię i zredukuj do konsystencji gęstego sosu. Trzy minuty przed końcem pieczenia posmaruj glazurą rybę.

Rada: japoński sos Teriyaki znajdziesz na półkach większości sklepów w dziale kuchni orientalnej lub kuchni świata, obok sosu sojowego

Tekst, przepisy, wykonanie potraw i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

Zdjęcie Champion Juicer 2000+ Wyciskarka Zdjęcie Hurom HH 2G P-Type Zdjęcie NOVIS 6511.02.20
Champion Juicer 2000+ Wycis... Hurom HH 2G P-Type NOVIS 6511.02.20
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (5)
Smakołyki z pomarańczami
Zaloguj się
  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 25 razy 11

    Ja zwłok nie jadam, więc nie spróbuję.

    Za to zwracam uwagę, że cała Gazeta.pl pilnie potrzebuje korektorów!!! Krem ma się "zwaŻyć"? Zważyć to redakcja może swoje słowniki ortograficzne, pewnie za wiele tego nie ma.

  • kretu23

    Oceniono 7 razy 3

    Na miejscu łososia wolałbym tuńczyka. Tłuste ciasto z tarty (na deser) dobrze łamie smak z suchym mięsem z tuńczyka i dobrze zredukowanym sosem na bazie teriayki. robale tzn. krewety też byłyby ok, tylko takie oceaniczne a nie te śmierdzące szlamem hodowlane.
    Byle nie przesadzić z rozmarynem do łososia (ja nie siekam, wole ze 2 gałązki oskubac i położyć), bo będzie rozmaryn z łososiem :D i łatwiej potem wyjąć rozmaryn z potrawy. W przypadku tuńczyka rozmaryn można odpuścić.
    jak ktoś nie lubi pomarańczy to można bardziej delikatnie, mandarynkę z cytryną (i skórki po trochę z jednej i drugiej).
    W miejscu wody w ciastkach dodajcie całe jajko. Lepszy smak będzie. Woda sucks w tym przypadku :D

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX