Babeczki na przyjęcie urodzinowe

Zuzanna Wiciejowska
08.02.2013 , aktualizacja: 04.02.2013 09:35
A A A Drukuj
Przyjęcie urodzinowe

Przyjęcie urodzinowe (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta)

Przyznaję, uległam. Urodziny Julii były w kolorze różowym, motywem przewodnim był balet, a do przegryzienia - słodkie babeczki. Cóż, przekąska raczej nie dla baletnicy, ale w końcu urodziny ma się tylko raz w roku...
10 lutego Julia ma urodziny, a dla czterolatki to bardzo poważna sprawa. Odkąd na Gwiazdkę dostała piękny strój baletnicy, marzyła o przyjęciu, na które będzie mogła się ubrać w ten strój i z koleżankami tańczyć jak na scenie. Przyjęcie zorganizowaliśmy kilka dni wcześniej w zaprzyjaźnionym Malinowie. Było jak w bajce: lustrzana sala z różowym stołem wypełniona kolorowymi balonami. Co pasuje do takiej bajkowo-baletowej scenerii? Tak modne ostatnio kolorowe słodkie babeczki, czyli cupcakes.

Tak jak w przypadku innego rodzaju babeczek - muffinek - smak i kolor jest ograniczony tylko przez naszą wyobraźnię, kombinacji jest mnóstwo. Babeczki cupcakes to oprócz ciasta dekoracje z kremu i lukru - też kolorowe i o różnych smakach. Całe szczęście, że w większości sklepów obok cukrów waniliowych i innych dodatków do ciast całą półkę zajmują różnokolorowe posypki, czekoladki, perełki i lukrowane kwiatki, którymi można dekorować słodkie wypieki. My do wyboru miałyśmy kokosowe babeczki, z delikatnym kremem i wiórkami kokosowymi, marchewkowe, z nutką ananasa i kremowym lukrem oraz mocno czekoladowe z kremem z masła orzechowego. Te ostatnie są naprawdę słodkie i nie da się ich zjeść za dużo! Najszybciej skończyły się kokosowe, bo są najlżejsze i najdelikatniejsze. Ale naprawdę trudno powiedzieć, które smakowały najlepiej

Babeczki czekoladowe z kremem z masła orzechowego

12 sztuk

babeczki:
1/2 kostki (100 g) masła
2 i 1/2 tabliczki (250 g) czekolady deserowej (min. 50 proc. kakao)
1 tabliczka (100 g) czekolady 90 proc. kakao
1/2 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki zwykłego cukru
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
100 g orzechów włoskich
1/4 łyżeczki soli

krem:
1 szklanka cukru pudru
3/4 szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)
1/4 kostki (50 g) miękkiego masła
4 łyżeczki śmietanki 30 proc. (opcjonalnie)
dowolna posypka, np. czekoladowa

Przygotuj babeczki: czekoladę deserową posiekaj, a gorzką połam na kawałki.

W dużej misce wymieszaj masło z gorzką czekoladą i połową czekolady deserowej. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (ważne - dno miski nie może dotykać powierzchni wody) i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaj oba cukry i całość ubij mikserem lub energicznie trzepaczką. Gdy masa będzie gładka, wciąż ubijając, pojedynczo dodaj jajka. Następnie mąkę, orzechy, sól i pozostałą czekoladę. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Gotową masę rozdziel do 12 papilotek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz 20-25 minut, wyjmij i ostudź.

Przygotuj krem: cukier puder ubij z masłem i masłem orzechowym na gładką masę. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj śmietankę.

Wystudzone babeczki udekoruj kremem i posypką.

Rada: babeczki możesz upiec dzień wcześniej. Przechowaj je do następnego dnia w szczelnym pudełku. Udekoruj kremem tuż przed podaniem. Po udekorowaniu kremem możesz je przechować w szczelnym pojemniku wstawionym do lodówki.

Babeczki marchewkowe z lukrem imbirowym

12 sztuk

babeczki:
1 szklanka mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 jajka
2 duże marchewki
2 plastry ananasa z puszki

krem:
100 g białego kremowego serka
50 g miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
ok. 2 cm korzeń imbiru

Przygotuj babeczki: marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Plastry ananasa bardzo drobno posiekaj. Do jednej miski przesiej suche składniki: mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. W drugiej większej misce ubij jajka, cukier i olej.

Do masy jajecznej dodaj suche składniki, wymieszaj, a następnie dodaj marchew oraz ananasa i ponownie wymieszaj.

Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Gotową masę rozdziel do 12 papilotek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 25-30 minut, aż patyczek wbity w babeczkę po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj krem: imbir obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ubij mikserem masło z serkiem, następnie dodaj cukier puder i imbir, dokładnie wymieszaj.

Na wystudzone babeczki nałóż po dużej porcji kremu.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Co tydzień z Gazetą Wyborczą

Desery

Tylko sprawdzone przepisy na pyszne desery

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl