Babeczki na przyjęcie urodzinowe

Przyznaję, uległam. Urodziny Julii były w kolorze różowym, motywem przewodnim był balet, a do przegryzienia - słodkie babeczki. Cóż, przekąska raczej nie dla baletnicy, ale w końcu urodziny ma się tylko raz w roku...

10 lutego Julia ma urodziny, a dla czterolatki to bardzo poważna sprawa. Odkąd na Gwiazdkę dostała piękny strój baletnicy, marzyła o przyjęciu, na które będzie mogła się ubrać w ten strój i z koleżankami tańczyć jak na scenie. Przyjęcie zorganizowaliśmy kilka dni wcześniej w zaprzyjaźnionym Malinowie. Było jak w bajce: lustrzana sala z różowym stołem wypełniona kolorowymi balonami. Co pasuje do takiej bajkowo-baletowej scenerii? Tak modne ostatnio kolorowe słodkie babeczki, czyli cupcakes.

Tak jak w przypadku innego rodzaju babeczek - muffinek - smak i kolor jest ograniczony tylko przez naszą wyobraźnię, kombinacji jest mnóstwo. Babeczki cupcakes to oprócz ciasta dekoracje z kremu i lukru - też kolorowe i o różnych smakach. Całe szczęście, że w większości sklepów obok cukrów waniliowych i innych dodatków do ciast całą półkę zajmują różnokolorowe posypki, czekoladki, perełki i lukrowane kwiatki, którymi można dekorować słodkie wypieki. My do wyboru miałyśmy kokosowe babeczki, z delikatnym kremem i wiórkami kokosowymi, marchewkowe, z nutką ananasa i kremowym lukrem oraz mocno czekoladowe z kremem z masła orzechowego. Te ostatnie są naprawdę słodkie i nie da się ich zjeść za dużo! Najszybciej skończyły się kokosowe, bo są najlżejsze i najdelikatniejsze. Ale naprawdę trudno powiedzieć, które smakowały najlepiej

Babeczki czekoladowe z kremem z masła orzechowego

12 sztuk

babeczki:

 

1/2 kostki (100 g) masła

 

2 i 1/2 tabliczki (250 g) czekolady deserowej (min. 50 proc. kakao)

 

1 tabliczka (100 g) czekolady 90 proc. kakao

 

1/2 szklanki brązowego cukru

 

1/3 szklanki zwykłego cukru

 

2 jajka

 

1/2 szklanki mąki pszennej

 

100 g orzechów włoskich

 

1/4 łyżeczki soli

krem:

 

1 szklanka cukru pudru

 

3/4 szklanki masła orzechowego (z orzeszków ziemnych)

 

1/4 kostki (50 g) miękkiego masła

 

4 łyżeczki śmietanki 30 proc. (opcjonalnie)

 

dowolna posypka, np. czekoladowa

Przygotuj babeczki: czekoladę deserową posiekaj, a gorzką połam na kawałki.

W dużej misce wymieszaj masło z gorzką czekoladą i połową czekolady deserowej. Miskę ustaw nad garnkiem z gotującą się wodą (ważne - dno miski nie może dotykać powierzchni wody) i podgrzewaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaj oba cukry i całość ubij mikserem lub energicznie trzepaczką. Gdy masa będzie gładka, wciąż ubijając, pojedynczo dodaj jajka. Następnie mąkę, orzechy, sól i pozostałą czekoladę. Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Gotową masę rozdziel do 12 papilotek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C. Piecz 20-25 minut, wyjmij i ostudź.

Przygotuj krem: cukier puder ubij z masłem i masłem orzechowym na gładką masę. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj śmietankę.

Wystudzone babeczki udekoruj kremem i posypką.

Rada: babeczki możesz upiec dzień wcześniej. Przechowaj je do następnego dnia w szczelnym pudełku. Udekoruj kremem tuż przed podaniem. Po udekorowaniu kremem możesz je przechować w szczelnym pojemniku wstawionym do lodówki.

Babeczki marchewkowe z lukrem imbirowym

12 sztuk

babeczki:

 

1 szklanka mąki

 

1/2 łyżeczki cynamonu

 

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

 

1/2 łyżeczki soli

 

1 szklanka cukru

 

3/4 szklanki oleju

 

2 jajka

 

2 duże marchewki

 

2 plastry ananasa z puszki

krem:

 

100 g białego kremowego serka

 

50 g miękkiego masła

 

1 i 1/2 szklanki cukru pudru

 

ok. 2 cm korzeń imbiru

Przygotuj babeczki: marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Plastry ananasa bardzo drobno posiekaj. Do jednej miski przesiej suche składniki: mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. W drugiej większej misce ubij jajka, cukier i olej.

Do masy jajecznej dodaj suche składniki, wymieszaj, a następnie dodaj marchew oraz ananasa i ponownie wymieszaj.

Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Gotową masę rozdziel do 12 papilotek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 25-30 minut, aż patyczek wbity w babeczkę po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj krem: imbir obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Ubij mikserem masło z serkiem, następnie dodaj cukier puder i imbir, dokładnie wymieszaj.

Na wystudzone babeczki nałóż po dużej porcji kremu.

Rada: jeśli nie lubisz imbiru, zastąp go np. skórką otartą z pomarańczy lub cytryny. Ananasa możesz zastąpić brzoskwinią z puszki. Babeczki możesz upiec dzień wcześniej, przechowaj je do następnego dnia w szczelnym pudełku. Udekoruj kremem tuż przed podaniem. Po udekorowaniu kremem możesz je przechować w szczelnym pojemniku wstawionym do lodówki.

Babeczki waniliowo-kokosowe z kremem kokosowym

18 sztuk

2 puszki (po 400 ml) zwykłego mleka kokosowego

babeczki

 

2 szklanki mąki pszennej

 

2 zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia

 

1/2 łyżeczki soli

 

1 szklanka skondensowanego mleka kokosowego (ze zwykłego mleka kokosowego, przepis poniżej)

 

160 g miękkiego masła

 

1 i 1/3 szklanki cukru

 

3 jajka

 

1 laska wanilii

krem:

 

220 g miękkiego masła

 

2 i 1/2 cukru pudru

 

1/3 szklanki skondensowanego mleka kokosowego (ze zwykłego mleka kokosowego, przepis poniżej)

 

1 laska wanilii

 

szczypta soli

 

1/2 szklanki wiórków kokosowych

Przygotuj skondensowane mleko kokosowe: zawartość puszek przelej do średniej wielkości rondla i zagotuj - uwaga! Pilnuj mleka, bo kipi jak zwykłe. Zmniejsz ogień i gotuj, aż objętość zredukuje się o trochę ponad połowę.

Przygotuj babeczki: do jednej miski przesiej suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i sól, wymieszaj. W drugiej większej misce ubij masło z cukrem na puszystą masę. Pojedynczo dodaj 2 jajka i ponownie ubijaj. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i nożem wyskrob ziarenka. Dodaj je do masy, a następnie już na małych obrotach miksera (lub mieszając ręcznie) w kolejności: połowę suchych składników, 1 szklankę skondensowanego mleka kokosowego i resztę mąki.

Formę do muffinów wyłóż papilotkami. Gotową masę rozdziel do 18 papilotek i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz ok. 20-25 minut, aż patyczek wbity w babeczkę po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj krem: ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaj 1/3 szklanki skondensowanego mleka kokosowego, sól i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Ubijaj, aż masa będzie puszysta.

Na wystudzone babeczki nałóż po dużej porcji kremu i udekoruj wiórkami kokosowymi.

Rada: Skondensowane mleko kokosowe możesz przygotować 1-2 dni wcześniej, przechowuj je w lodówce. Babeczki możesz upiec dzień wcześniej. Przechowaj je w szczelnym pudełku. Udekoruj kremem tuż przed podaniem. Po udekorowaniu możesz je przechować w szczelnym pojemniku wstawionym do lodówki.

Dziękujemy firmom Malinowo (www.malinowo.pl) i Pointe - sklep taneczny (ul. Wilcza 26 w Warszawie, www.e-pointe.pl) za pomoc w realizacji sesji.

Tekst, przepisy, wykonanie i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

Więcej o:
Copyright © Agora SA