Arancini - sycylijska przekąska

Pochodzą z Sycylii. To smażone kulki ryżowe faszerowane mięsem, warzywami i serem. Dobry pomysł na przekąskę do pracy lub na przyjęcie
Składniki:
400 g ryżu (może być jak na risotto, np. arborio)
200 g mielonej wołowiny
pół marchewki
pół cebuli
gałązka selera naciowego
szklanka przecieru
pomidorowego
garść natki pietruszki
150 g świeżego sera caciocavallo lub miękkiego pecorino (albo innego sera, który się topi) pokrojonego na małe kostki
100 g groszku
4 jajka
szafran
garść utartego parmezanu
bułka tarta
mąka
białe wytrawne wino
masło do smażenia
oliwa do smażenia
sól
pieprz

Krok 1

Selera, marchewkę i cebulę obierz i drobno posiekaj.

Krok 2

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i łyżkę masła. Podsmaż warzywa z mięsem. Dolej wino i odparuj. Dodaj groszek i smaż jeszcze chwilę. Następnie dodaj przecier pomidorowy, obficie posyp posiekaną natką pietruszki, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj na małym ogniu przez pół godziny.

Krok 3

W osolonej wodzie ugotuj ryż. Do 1/4 szklanki wody dodaj szczyptę szafranu. Gotowy ryż przełóż do miski, dodaj szafran z wodą, jedno roztrzepane widelcem jajko i garść parmezanu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.

Krok 4

Na dłoń nałóż łyżkę ryżu i spłaszcz go w ten sposób, aby powstało zagłębienie. Nałóż tam łyżeczkę ragu i kilka kostek sera.

Krok 5

Następnie nakryj drugą warstwą ryżu i uformuj w dłoniach w kulkę (całość powinna mieć kształt niewielkiej pomarańczy). Obtocz w mące, następnie w roztrzepanych, posolonych jajkach, a na koniec w bułce tartej.

Krok 6

Kiedy wszystkie arancini są już uformowane, smaż je na głębokim tłuszczu w oliwie, aż będą złociste. Wyjmij i przełóż na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Najlepsze są lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Zdjęcie Patelnia CAMRY CR 6687 Zdjęcie Garnek Silit 0322187511 Zdjęcie Clatronic KM 3573
Patelnia CAMRY CR 6687 Garnek Silit 0322187511 Clatronic KM 3573
Porównaj ceny » Porównaj ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (6)
Arancini - sycylijska przekąska
Zaloguj się
  • gosik2.0

    Oceniono 7 razy 7

    Jadłam podobne danie w czasie wakacji. Rewelacyjne. Moje było bez mięsno-warzywnej wkładki, nadziewane jedynie serem. Według mnie to lepsze rozwiązanie, ale ja nie przepadam za mięsem...

  • Gość: ktos2

    Oceniono 3 razy 1

    mieso mozna jesc nawet czeba ale dobrej jakosci

  • Gość: kotkot

    Oceniono 15 razy -1

    http://zjedz-mnie.pl/2011/08/31/arancini-ze-szpinakiem-i-suszonymi-pomidorami/ w wersji wege ;D

  • zewszad_i_znikad

    Oceniono 32 razy -14

    Mięcha zdecydowanie warto nie jeść - choćby dla czystego sumienia. Sama jakiś rodzaj kotlecików ryżowych nadziewanych serem kiedyś jadłam, poza tym w tym daniu można by zastąpić mięcho granulatem sojowym.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX