Flaki

Maria Szkop
18.01.2013 , aktualizacja: 02.12.2015 10:29
A A A
Flaki

Flaki (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Do flaczków pasują różne dodatki, np. pulpety albo knedle z ziemniaków. Najczęściej jednak podaje się je ze świeżym pieczywem
Składniki:
2 litry bulionu mięsnego (patrz przepis poniżej)
1 kg mrożonych oczyszczonych flaków wołowych
1 cebula
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
3 łyżki otartego suszonego majeranku
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
bulion:
1/2 kg mięsa wołowego (np. szponder)
1 małe udko z kurczaka
1 włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, 1 por)
2-3 ziela angielskie
1 liść laurowy
sól
pieprz

Krok 1

Przygotuj bulion: do garnka włóż oczyszczone i umyte mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wodą, dodaj trochę soli i doprowadź do wrzenia. Przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu ok. 2-3 godz., od czasu do czasu zbierając z powierzchni szumowiny.

Krok 2

Flaki rozmroź, dokładnie porozdzielaj, przełóż do sitka i opłucz zimną wodą. Następnie włóż do garnka, zalej wrzątkiem i gotuj około 5 min. Potem odcedź i przepłucz zimną wodą. Ponownie przełóż do garnka, zalej wrzątkiem i tym razem gotuj około 15 min, po tym czasie odcedź. W ten sposób pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niepłukanych, a obgotowanych już flakach.

Krok 3

Gotowy bulion odcedź, warzywa i mięso zachowaj. Do garnka przełóż flaki, zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 1-1,5 godz. W razie potrzeby wywar uzupełniaj wrzątkiem.

Krok 4

Zetrzyj na tarce ugotowane wcześniej warzywa - dwie marchewki, pietruszkę i pół selera (możesz też pokroić je w słupki lub w kostkę). Warzywa dodaj do wywaru pod koniec gotowania, gdy flaki będą już miękkie.

Krok 5

Przygotuj zasmażkę: cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, zeszklij na nim cebulę, a następnie dosyp mąki i dokładnie wymieszaj. Do zasmażki możesz dodać niewielką ilość bulionu z gotujących się flaków, aby nie powstały grudki.

Krok 6

Gotową zasmażkę dodaj do zupy po dodaniu warzyw. Całość dopraw wg upodobań: imbirem, gałką muszkatołową, słodką papryką, pieprzem, majerankiem. Pamiętaj, aby dodając majeranek, rozetrzeć go w ręku. Na końcu dopraw solą, jeśli potrzeba. Całość gotuj na małym ogniu jeszcze około 15 min.

Rada: Dobrze ugotowane flaki powinny być tak miękkie, żeby można je było rozetrzeć w palcach. Do gotowych flaków możesz dodać także pozostałe drobno pokrojone warzywa (oprócz pora) i mięso wołowe, które posłużyły do przygotowania bulionu. Mięso z rosołu możesz też wykorzystać do zrobienia pierogów lub krokietów.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska



Zobacz także
  • Klopsiki!
  • Gulasz węgierski Gulasze
  • Krokiety Krokiety z mięsem

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (16)
Zaloguj się
  • Gość: emerytka

    Oceniono 53 razy 19

    gotowanie flaków, nawet cielęcych, na wywarze z mięs droższych niż one same uważam za przerost formy nad treścią

  • Gość: Gostek

    Oceniono 16 razy 8

    W publikacji przepisu pomylono czasy gotowania bulionu i flaków. Powinno być na odwrót: bulion gotujemy 1,5 godz., a flaki co najmniej 3 godz.

  • Gość: babcia

    Oceniono 18 razy 8

    Po gotowaniu 1,5 godzinnym włoszczyzny , zwłaszcza marchew się rozpada a nie kroi

  • Gość: emerytka

    Oceniono 34 razy 8

    @Mańcia
    również, ani w domu nie były, ani ja nigdy nie gotuję na wywarze mięsnym, tylko jarzyny, cebula nie, ale por tak, żadnej mąki, plus ciut więcej przypraw i koniecznie dużo majeranku;
    gotowanie flaków, nawet cielęcych, na mięsach droższych niż one same, plus te dodatkowe 2-3 h uważam za przerost formy nad treścią;
    no, chyba że akurat ma się takowe 2 zbędne litry bulionu pod ręką ;-) lub gotuje na jakąś specjalną okazję

  • Gość: Majka

    Oceniono 15 razy 7

    A gdzie pieprz, imbir(opcjonalnie- papryka), nawet sól? Flaki muszą byc OSTRE!!!!Wg mnie na bulionie wołowym sa lepsze,, ale to tylko moje zdanie. Komuś innemu mogą smakować inne.Genialne są flaki z pulpetami( po warszawsku)))).

  • monwita

    Oceniono 4 razy 4

    Ja gotuje max 1,5 zalezy jakie flaki sie kupi,to jest duzy problem ale juz od pewnego czasu mam takie flaki paluckie z babcia taka i sa rewelacyjne nie trzeba ich czyscic tylko raz obgotowac i dzialac dalej

  • Gość: Mańcia

    Oceniono 13 razy 3

    Pamiętam flaczki z mojego rodzinnego,lwowskiego domu.Nigdy nie gotowało się na żadnym bulionie,jarzyny,owszem ale BEZ cebuli.Reszta przypraw tez była, a na samym końcu,juz po zestawieniu z ognia,dodawało się łyzkę zrumienionego masła.Wspaniałe!!!:)

  • Gość: Gostek

    Oceniono 4 razy 2

    Oryginał przepisu:

    http://pl.wikisource.org/wiki/Strona:Lucyna_%C4%86wierczakiewiczowa_-_365_obiad%C3%B3w_za_5_z%C5%82otych.djvu/143

  • Gość: Podpisz się

    Oceniono 8 razy 2

    Uwielbiam dobre flaki. Jest jeszcze parę miejsc w Warszawie gdzie można dostać całkiem przyzwoicie zrobione flaki. Dawno temu na flaki jeździłem na Bazar Różyckiego. Tam takie babinki sprzedawały flaki i pyzy. I komu to przeszkadzało. Czasami na dobre flaki w Warszawie można trafić w barze Ząbkowskim. Ale to już nie to. Ostatnio bardzo dobre flaki trafiłem w małym przydrożnym barze, zaraz za Płońskiem w kierunku na Bydgoszcz. Polecam.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

REKLAMA

Sekret świątecznego smaku

co Polacy najchętniej wybierają na stół wielkanocny?