Nie wiem jak u was, ale u nas pod koniec dnia sytuacja robi się nerwowa. Wojtuś ostatnio jest wiecznie głodny, a wieczorem to już po prostu jak wilk. I jeśli nie mam czegoś pysznego w pogotowiu, zaczyna się wyliczanie, co by zjedli Na szczęście hummus przygotowuje się błyskawicznie, jeśli używamy ciecierzycy z puszki lub jeśli namoczymy i ugotujemy ciecierzycę wcześniej. U mnie ta pasta funkcjonuje pod uroczą nazwą pasztecik i świetnie sprawdza się na grzankach. Jedną z naszych ulubionych wariacji jest ta z suszonymi pomidorami z oliwy, których dodatek sprawia, że hummus staję się bardziej kwaskowy w smaku i różowawy w kolorze. Kolejną propozycją są placuszki, które wystarczy wymieszać trzepaczką i usmażyć. Przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut. Julka lubi te placuszki z dodatkiem wędzonego łososia i skropione sokiem z cytryny. Ja do ciasta dodaję świeżą kolendrę, ale w doborze ziół kierujcie się własnymi upodobaniami - równie dobrze sprawdzi się szczypiorek, koperek czy natka pietruszki.
Do jedzenia ciasta u nas nikogo nie trzeba namawiać. A kawałek ciasta z obiadu ze szklanką mleka to też miłe i smaczne zakończenie dnia. Najważniejsze, żeby po jedzeniu dokładnie umyć ząbki, a potem już tylko śnić kolorowe sny.
1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki (125 ml) mleka 3,2 proc.
100 g serka kremowego
1 puszka (400 g) kukurydzy
2 łyżki posiekanej kolendry, szczypiorku lub koperku
sól
pieprz
olej do smażenia
100 g wędzonego łososia
sok z cytryny
Mąkę, jajka, mleko, serek przełóż do dużej miski, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj trzepaczką. Nie przejmuj się niewielkimi grudkami. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i wybrane zioła, a następnie ponownie wymieszaj.
Na dużej patelni rozgrzej około 1 łyżki oleju i smaż niewielkie placuszki z obu stron na rumiano. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z plasterkami łososia, skropione sokiem z cytryny.
2 puszki (2x400 g) ciecierzycy
2-3 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów w oliwie
sól
pieprz
oliwa
Ciecierzycę z czosnkiem zmiksuj na gładką pastę, a następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dolewaj oliwę, aż otrzymasz właściwą konsystencję. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podziel masę na pół. Do drugiej części dodaj odsączone suszone pomidory i ponownie zmiksuj. Hummus podawaj z grzankami lub chlebkiem pita.
Rada: do przygotowania hummusu możesz też użyć oliwy, w której były pomidory. W wersji dla dorosłych dopraw masę ostrą papryczką.
125 g miękkiego masła
1 szklanka (175 g) brązowego cukru
2 jajka
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
60 g wiórków kokosowych
1/4 szklanki (90 g) złotego syropu lub płynnego miodu
250 g siekanego ananasa z puszki
masło do natłuszczenia i mąka do wysypania formy
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój na małe kawałki. Ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, pojedynczo dodawaj jajka. Potem w kolejności: mąkę, syrop i wiórki kokosowe, a na końcu kawałki odsączonego ananasa. Masę przełóż do natłuszczonej masłem i wysypanej mąką keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C (z termoobiegiem, zwykły piec - 180 st. C). Piecz około 65-70 minut lub do momentu, kiedy drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij i wystudź na kratce.
Rada: jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się z wierzchu zrumieni, przykryj je pergaminem i piecz dalej.