Szybka kolacja

Gdy zaczyna się koncert życzeń na wieczorne danie, muszę szybko coś przygotować... Najprostsza byłaby oczywiście kanapka, ale czasami mamy ochotę na coś innego...

Nie wiem jak u was, ale u nas pod koniec dnia sytuacja robi się nerwowa. Wojtuś ostatnio jest wiecznie głodny, a wieczorem to już po prostu jak wilk. I jeśli nie mam czegoś pysznego w pogotowiu, zaczyna się wyliczanie, co by zjedli Na szczęście hummus przygotowuje się błyskawicznie, jeśli używamy ciecierzycy z puszki lub jeśli namoczymy i ugotujemy ciecierzycę wcześniej. U mnie ta pasta funkcjonuje pod uroczą nazwą pasztecik i świetnie sprawdza się na grzankach. Jedną z naszych ulubionych wariacji jest ta z suszonymi pomidorami z oliwy, których dodatek sprawia, że hummus staję się bardziej kwaskowy w smaku i różowawy w kolorze. Kolejną propozycją są placuszki, które wystarczy wymieszać trzepaczką i usmażyć. Przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut. Julka lubi te placuszki z dodatkiem wędzonego łososia i skropione sokiem z cytryny. Ja do ciasta dodaję świeżą kolendrę, ale w doborze ziół kierujcie się własnymi upodobaniami - równie dobrze sprawdzi się szczypiorek, koperek czy natka pietruszki.

Do jedzenia ciasta u nas nikogo nie trzeba namawiać. A kawałek ciasta z obiadu ze szklanką mleka to też miłe i smaczne zakończenie dnia. Najważniejsze, żeby po jedzeniu dokładnie umyć ząbki, a potem już tylko śnić kolorowe sny.

Placuszki z kukurydzą

1 szklanka (150 g) mąki pszennej

 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

2 jajka

 

1/2 szklanki (125 ml) mleka 3,2 proc.

 

100 g serka kremowego

 

1 puszka (400 g) kukurydzy

 

2 łyżki posiekanej kolendry, szczypiorku lub koperku

 

sól

 

pieprz

 

olej do smażenia

 

100 g wędzonego łososia

 

sok z cytryny

Mąkę, jajka, mleko, serek przełóż do dużej miski, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj trzepaczką. Nie przejmuj się niewielkimi grudkami. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i wybrane zioła, a następnie ponownie wymieszaj.

Na dużej patelni rozgrzej około 1 łyżki oleju i smaż niewielkie placuszki z obu stron na rumiano. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z plasterkami łososia, skropione sokiem z cytryny.

Hummus razy dwa

2 puszki (2x400 g) ciecierzycy

 

2-3 ząbki czosnku

 

6 suszonych pomidorów w oliwie

 

sól

 

pieprz

 

oliwa

Ciecierzycę z czosnkiem zmiksuj na gładką pastę, a następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dolewaj oliwę, aż otrzymasz właściwą konsystencję. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podziel masę na pół. Do drugiej części dodaj odsączone suszone pomidory i ponownie zmiksuj. Hummus podawaj z grzankami lub chlebkiem pita.

Rada: do przygotowania hummusu możesz też użyć oliwy, w której były pomidory. W wersji dla dorosłych dopraw masę ostrą papryczką.

Ciasto ananasowo-kokosowe

125 g miękkiego masła

 

1 szklanka (175 g) brązowego cukru

 

2 jajka

 

1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

sól

 

60 g wiórków kokosowych

 

1/4 szklanki (90 g) złotego syropu lub płynnego miodu

 

250 g siekanego ananasa z puszki

 

masło do natłuszczenia i mąka do wysypania formy

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój na małe kawałki. Ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, pojedynczo dodawaj jajka. Potem w kolejności: mąkę, syrop i wiórki kokosowe, a na końcu kawałki odsączonego ananasa. Masę przełóż do natłuszczonej masłem i wysypanej mąką keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C (z termoobiegiem, zwykły piec - 180 st. C). Piecz około 65-70 minut lub do momentu, kiedy drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij i wystudź na kratce.

Rada: jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się z wierzchu zrumieni, przykryj je pergaminem i piecz dalej.

Tekst, przepisy i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

Więcej o:
Copyright © Agora SA