Szybka kolacja

Gdy zaczyna się koncert życzeń na wieczorne danie, muszę szybko coś przygotować... Najprostsza byłaby oczywiście kanapka, ale czasami mamy ochotę na coś innego...
Nie wiem jak u was, ale u nas pod koniec dnia sytuacja robi się nerwowa. Wojtuś ostatnio jest wiecznie głodny, a wieczorem to już po prostu jak wilk. I jeśli nie mam czegoś pysznego w pogotowiu, zaczyna się wyliczanie, co by zjedli Na szczęście hummus przygotowuje się błyskawicznie, jeśli używamy ciecierzycy z puszki lub jeśli namoczymy i ugotujemy ciecierzycę wcześniej. U mnie ta pasta funkcjonuje pod uroczą nazwą pasztecik i świetnie sprawdza się na grzankach. Jedną z naszych ulubionych wariacji jest ta z suszonymi pomidorami z oliwy, których dodatek sprawia, że hummus staję się bardziej kwaskowy w smaku i różowawy w kolorze. Kolejną propozycją są placuszki, które wystarczy wymieszać trzepaczką i usmażyć. Przygotowanie nie zajmuje dłużej niż 30 minut. Julka lubi te placuszki z dodatkiem wędzonego łososia i skropione sokiem z cytryny. Ja do ciasta dodaję świeżą kolendrę, ale w doborze ziół kierujcie się własnymi upodobaniami - równie dobrze sprawdzi się szczypiorek, koperek czy natka pietruszki.

Do jedzenia ciasta u nas nikogo nie trzeba namawiać. A kawałek ciasta z obiadu ze szklanką mleka to też miłe i smaczne zakończenie dnia. Najważniejsze, żeby po jedzeniu dokładnie umyć ząbki, a potem już tylko śnić kolorowe sny.

Placuszki z kukurydzą

1 szklanka (150 g) mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szklanki (125 ml) mleka 3,2 proc.
100 g serka kremowego
1 puszka (400 g) kukurydzy
2 łyżki posiekanej kolendry, szczypiorku lub koperku
sól
pieprz
olej do smażenia
100 g wędzonego łososia
sok z cytryny

Mąkę, jajka, mleko, serek przełóż do dużej miski, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj trzepaczką. Nie przejmuj się niewielkimi grudkami. Dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i wybrane zioła, a następnie ponownie wymieszaj.

Na dużej patelni rozgrzej około 1 łyżki oleju i smaż niewielkie placuszki z obu stron na rumiano. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z plasterkami łososia, skropione sokiem z cytryny.

Hummus razy dwa

2 puszki (2x400 g) ciecierzycy
2-3 ząbki czosnku
6 suszonych pomidorów w oliwie
sól
pieprz
oliwa

Ciecierzycę z czosnkiem zmiksuj na gładką pastę, a następnie stopniowo, nie przerywając miksowania, dolewaj oliwę, aż otrzymasz właściwą konsystencję. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podziel masę na pół. Do drugiej części dodaj odsączone suszone pomidory i ponownie zmiksuj. Hummus podawaj z grzankami lub chlebkiem pita.

Rada: do przygotowania hummusu możesz też użyć oliwy, w której były pomidory. W wersji dla dorosłych dopraw masę ostrą papryczką.

Ciasto ananasowo-kokosowe

125 g miękkiego masła
1 szklanka (175 g) brązowego cukru
2 jajka
1 i 1/2 szklanki (225 g) mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
60 g wiórków kokosowych
1/4 szklanki (90 g) złotego syropu lub płynnego miodu
250 g siekanego ananasa z puszki
masło do natłuszczenia i mąka do wysypania formy

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Ananasa odsącz z zalewy i pokrój na małe kawałki. Ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, pojedynczo dodawaj jajka. Potem w kolejności: mąkę, syrop i wiórki kokosowe, a na końcu kawałki odsączonego ananasa. Masę przełóż do natłuszczonej masłem i wysypanej mąką keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C (z termoobiegiem, zwykły piec - 180 st. C). Piecz około 65-70 minut lub do momentu, kiedy drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij i wystudź na kratce.

Rada: jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się z wierzchu zrumieni, przykryj je pergaminem i piecz dalej.

Tekst, przepisy i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki



Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (12)
Szybka kolacja
Zaloguj się
  • micropolo

    Oceniono 63 razy 59

    Tytuł mówi "szybka kolacja"
    A co my tu mamy?

    Ciasto ananasowo-kokosowe

    Piecz około 65-70 minut lub do momentu, kiedy drewniany patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Wyjmij i wystudź na kratce.
    Oczywiście ciasto trzeba wcześniej wyrobić co zajmie z pół godzimy (bardzo dużo różnych składników wyrabianych osobno)

    Razem z ostygnięciem minimum ze dwie i poł godziny

  • uli_1978

    Oceniono 52 razy 46

    Zastanawiam się tylko czy taka forma kolacji jest zdrowa. Bo ani placuszki, ani hummus a tym bardziej ciasto do najbardziej lekkostrawnych nie należą.

  • cugier

    Oceniono 26 razy 24

    no faktycznie szybka kolacja - dajcie pomysł na szybką kolację a nie pieczenie i gotowanie oraz sprzątanie po do godziny 23 !

  • ska_kanka

    Oceniono 20 razy 18

    beznadzieja...

  • kapralwojtek

    Oceniono 17 razy 17

    Zarówno placuszki jak i ciasto są tak niesamowicie wprost szybką kolacją... Kanapki robi się nie z braku wyobraźni, a po to, żeby jak najmniej czasu poświęcić na przygotowanie posiłku. Humus jeszcze ostatecznie ujdzie, wystarczy wrzucić składniki do blendera, ale mycie sprzętu też zajmuje czas.

  • stanislaw-z-lodzi

    Oceniono 5 razy 5

    Ten artykuł to jakaś bzdura. To ma być szybka kolacja?!!! Robienie ciasta?!

  • a_kim_jestem

    Oceniono 1 raz 1

    SzybkaKolacjaNaCieplo na FB ogarnia temat porządnie :)

  • Marcin Tryk

    0

    Sprawdzone na naszych 2 alergikach szybkie poranne/wieczorne dania:
    www.proste-smaki.pl/2014/07/placki-z-cukinii.html
    www.proste-smaki.pl/2014/06/leniwce.html
    www.proste-smaki.pl/2014/09/omlet-ze-szpinakiem-i-kozim-serem.html

  • uwalesie

    0

    Szybkie placki

    - 250g mąki orkiszowej białej

    - 350 ml mleka orkiszowego

    - szczypta soli

    - pół łyżeczki proszku do pieczenia naturalnego (kamień winny)

    - dodatki wg uznania (np. kukurydza, papryka, szczypiorek itd)

    - odrobina nierafinowanego oleju rzepakowego do smażenia

    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą, dolać mleko, wymieszać do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Dołożyć dodatki, ponownie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię. Najlepiej użyć patelni ceramicznej, wtedy ilość tłuszczu potrzebna do smażenia będzie znikoma. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

    Zdjęcie na www.jemy-naturalnie.pl/pl/n/7

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX