Pudding chlebowy z porem

Jeśli zdarzy ci się kupić za dużo pieczywa, z czerstwych kromek możesz zrobić grzanki, które wykorzystasz do zupy lub pudding chlebowy

Składniki:

 

6-8 kromek chleba pełnoziarnistego (najlepiej czerstwych, możesz użyć chleba tostowego)

 

200 g sera typu mozzarella

 

2 średniej wielkości pory

 

4-5 listków szałwii

 

2 jajka

 

300 ml mleka

 

100 ml śmietany 18-22 proc.

 

1 i 1/2 łyżki masła

 

3 łyżki startego sera typu parmezan

 

gałka muszkatołowa

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Pory oczyść i umyj, białą oraz jasnozieloną część pokrój w średniej grubości talarki.

Krok 2

Kromki chleba przekrój po przekątnej na dwie części.

Krok 3

Na patelni roztop masło, dodaj pory i szałwię, dopraw solą i pieprzem. Przesmażaj ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i trochę przestudź.

Krok 4

Średniej wielkości naczynie żaroodporne natłuść pozostałym masłem. Ułóż w nim na przemian (ale uwaga - nie w płaskie warstwy, tylko na sztorc) kromki chleba, pory i porwaną na cząstki mozzarellę.

Krok 5

W misce ubij trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach jajka z mlekiem i śmietaną, dodaj starty ser, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Krok 6

Ostrożnie przelej masę do naczynia żaroodpornego, tak aby równomiernie wypełniła całość, i odstaw na ok. 20 minut. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25-30 min, aż wierzch puddingu się zrumieni i powstanie chrupiąca skórka. Podawaj na ciepło.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA