Składniki:
6-8 kromek chleba pełnoziarnistego (najlepiej czerstwych, możesz użyć chleba tostowego)
200 g sera typu mozzarella
2 średniej wielkości pory
4-5 listków szałwii
2 jajka
300 ml mleka
100 ml śmietany 18-22 proc.
1 i 1/2 łyżki masła
3 łyżki startego sera typu parmezan
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
Pory oczyść i umyj, białą oraz jasnozieloną część pokrój w średniej grubości talarki.
Kromki chleba przekrój po przekątnej na dwie części.
Na patelni roztop masło, dodaj pory i szałwię, dopraw solą i pieprzem. Przesmażaj ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z ognia i trochę przestudź.
Średniej wielkości naczynie żaroodporne natłuść pozostałym masłem. Ułóż w nim na przemian (ale uwaga - nie w płaskie warstwy, tylko na sztorc) kromki chleba, pory i porwaną na cząstki mozzarellę.
W misce ubij trzepaczką lub mikserem na wolnych obrotach jajka z mlekiem i śmietaną, dodaj starty ser, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Ostrożnie przelej masę do naczynia żaroodpornego, tak aby równomiernie wypełniła całość, i odstaw na ok. 20 minut. Wstaw do pieca rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 25-30 min, aż wierzch puddingu się zrumieni i powstanie chrupiąca skórka. Podawaj na ciepło.