W czasie kiedy gotuje się makaron, ja zabieram się do przygotowania sosu i obiad jest gotowy w 15 minut. Takie właśnie jest spaghetti z kukurydzą i boczkiem - błyskawiczne i pyszne. Latem używam świeżej kukurydzy, której kolby gotuję razem z makaronem, potem lekko studzę i ostrym nożem ścinam ziarna prosto na patelnię.
Szybko można też przyrządzić Pad Thai, jeden z najbardziej znanych tajskich makaronów. Ma charakterystyczny, słodko-ostry smak, ale w wersji dla dzieci zrezygnowałam z chilli. Sos Pad Thai, którym doprawia się makaron, składa się w przede wszystkim z kwaśnego owocu tamaryndowca i cukru. Jeśli nie znajdziecie go w sklepach, danie można doprawić większą ilością soku z limonki i brązowym cukrem.
Trzeci makaron, czyli rigatoni, to także ekspresowy obiad. Polecam traktować go jako przepis podstawowy i modyfikować według gustu i smaku. W tej wersji jest oczywiście bardzo dobry, ale ja czasem dodaję jeszcze niebieski ser, gałkę muszkatołową i chilli. Można też dodać przesmażone kawałeczki kurczaka, a szpinak zamienić na brokuły.
300 g makaronu rigatoni
500 g liści szpinaku baby
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
500 g sera ricotta
200 ml śmietany 22 proc.
2 jajka
150 g tartego sera typu parmezan lub grana padano
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Szpinak dokładnie umyj, osusz i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą. Możesz dokładać partiami, bo będzie go bardzo dużo. Kiedy już szpinak zmniejszy swoją objętość, dodaj posiekany czosnek i przesmażaj chwilę, aż cała woda odparuje. Przestudź, dodaj ricottę, jajka, parmezan i śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Masę nałóż na makaron i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 25-30 minut, aż masa będzie złocista, a makaron gorący.
300 g makaronu ryżowego wstążki
2 jajka
2 piersi z kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
3 cebulki dymki - biała i zielona część
2-3 łyżki sosu rybnego
pęczek kolendry
4 łyżki sosu pad thai (dostępny w sklepach z żywnością orientalną)
2 łyżki orzeszków ziemnych nie solonych (opcjonalnie)
olej z orzeszków ziemnych , ryżowy lub zwykły roślinny
limonki
Mięso kurczaka pokrój w paski, przełóż do miski, zalej sosem sojowym i wymieszaj. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. W woku, lub na dużej patelni rozgrzej olej, wlej roztrzepane jajka i usmaż omlet, a pod koniec smażenia zwiń go w rulon. Rulon połóż na desce, a na patelnię przełóż posiekaną białą część dymki. Dodaj kurczaka i przesmażaj cały czas mieszając. Kiedy kurczak będzie już usmażony dodaj orzeszki, makaron, zieloną część dymki, sos pad thai i sos rybny. Przesmażaj jeszcze kilka minut, dodaj pokrojony w paski omlet i kolendrę. Skrop sokiem z limonki i podawaj.
500 g makaronu spaghetti
6 plasterków wędzonego boczku
1 puszka kukurydzy
2 ząbki czosnki
120 g śmietanki 30 proc.
oliwa
sól
pieprz
pęczek bazylii
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron. Na dużej patelni podgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj pokrojony w paseczki boczek i drobniutko posiekany czosnek. Smaż chwilę i dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem i dodaj makaron. Wszystko wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj część wody z gotowania makaronu. Przełóż na talerze i posyp listkami bazylii.