Makaron. To lubię!

Uwielbiam makarony, za prostotę ich przygotowania, za niesamowite efekty przy użyciu najprostszych składników i za to, że można je zrobić w bardzo krótkim czasie. Najważniejsze jest jednak to, że przepadają za nimi niemal wszystkie dzieci...

W czasie kiedy gotuje się makaron, ja zabieram się do przygotowania sosu i obiad jest gotowy w 15 minut. Takie właśnie jest spaghetti z kukurydzą i boczkiem - błyskawiczne i pyszne. Latem używam świeżej kukurydzy, której kolby gotuję razem z makaronem, potem lekko studzę i ostrym nożem ścinam ziarna prosto na patelnię.

Szybko można też przyrządzić Pad Thai, jeden z najbardziej znanych tajskich makaronów. Ma charakterystyczny, słodko-ostry smak, ale w wersji dla dzieci zrezygnowałam z chilli. Sos Pad Thai, którym doprawia się makaron, składa się w przede wszystkim z kwaśnego owocu tamaryndowca i cukru. Jeśli nie znajdziecie go w sklepach, danie można doprawić większą ilością soku z limonki i brązowym cukrem.

Trzeci makaron, czyli rigatoni, to także ekspresowy obiad. Polecam traktować go jako przepis podstawowy i modyfikować według gustu i smaku. W tej wersji jest oczywiście bardzo dobry, ale ja czasem dodaję jeszcze niebieski ser, gałkę muszkatołową i chilli. Można też dodać przesmażone kawałeczki kurczaka, a szpinak zamienić na brokuły.

Rigatoni ze szpinakiem i ricottą

300 g makaronu rigatoni

 

500 g liści szpinaku baby

 

2 łyżki oliwy

 

2 ząbki czosnku

 

500 g sera ricotta

 

200 ml śmietany 22 proc.

 

2 jajka

 

150 g tartego sera typu parmezan lub grana padano

 

sól

 

pieprz

 

masło do wysmarowania formy

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przełóż do dużego naczynia do zapiekania. Szpinak dokładnie umyj, osusz i przełóż na patelnię z rozgrzaną oliwą. Możesz dokładać partiami, bo będzie go bardzo dużo. Kiedy już szpinak zmniejszy swoją objętość, dodaj posiekany czosnek i przesmażaj chwilę, aż cała woda odparuje. Przestudź, dodaj ricottę, jajka, parmezan i śmietanę. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Masę nałóż na makaron i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz 25-30 minut, aż masa będzie złocista, a makaron gorący.

Pad thai

300 g makaronu ryżowego wstążki

 

2 jajka

 

2 piersi z kurczaka

 

2 łyżki sosu sojowego

 

3 cebulki dymki - biała i zielona część

 

2-3 łyżki sosu rybnego

 

pęczek kolendry

 

4 łyżki sosu pad thai (dostępny w sklepach z żywnością orientalną)

 

2 łyżki orzeszków ziemnych nie solonych (opcjonalnie)

 

olej z orzeszków ziemnych , ryżowy lub zwykły roślinny

 

limonki

Mięso kurczaka pokrój w paski, przełóż do miski, zalej sosem sojowym i wymieszaj. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. W woku, lub na dużej patelni rozgrzej olej, wlej roztrzepane jajka i usmaż omlet, a pod koniec smażenia zwiń go w rulon. Rulon połóż na desce, a na patelnię przełóż posiekaną białą część dymki. Dodaj kurczaka i przesmażaj cały czas mieszając. Kiedy kurczak będzie już usmażony dodaj orzeszki, makaron, zieloną część dymki, sos pad thai i sos rybny. Przesmażaj jeszcze kilka minut, dodaj pokrojony w paski omlet i kolendrę. Skrop sokiem z limonki i podawaj.

Spaghetti z kukurydzą i boczkiem

500 g makaronu spaghetti

 

6 plasterków wędzonego boczku

 

1 puszka kukurydzy

 

2 ząbki czosnki

 

120 g śmietanki 30 proc.

 

oliwa

 

sól

 

pieprz

 

pęczek bazylii

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron. Na dużej patelni podgrzej niewielką ilość oliwy, dodaj pokrojony w paseczki boczek i drobniutko posiekany czosnek. Smaż chwilę i dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem i dodaj makaron. Wszystko wymieszaj, a jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj część wody z gotowania makaronu. Przełóż na talerze i posyp listkami bazylii.

Tekst, przepisy i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.