Barszcz ukraiński

Maria Szkop
27.09.2016 , aktualizacja: 25.01.2016 09:44
A A A
Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Polska wersja nie jest tak tłusta i sycąca jak prawdziwy barszcz z Ukrainy. Choć to i tak więcej niż zupa, to niemal danie jednogarnkowe
Składniki:
2 litry wody (lub rosołu albo bulionu warzywnego)
2 buraki
1 cebula
1 pęczek włoszczyzny (z kapustą)
5 ziemniaków
1 duża garść ugotowanej białej fasoli
250 g mięsa (wieprzowiny, wołowiny lub drobiu)
2-3 pomidory lub łyżka koncentratu pomidorowego
1 kwaśne jabłko
sok z cytryny
sól
pieprz
cukier do smaku
śmietana 22 proc.
świeży koperek
ew. koncentrat buraczany

Krok 1

Mięso oczyść, pokrój na kawałki, przełóż do garnka, zalej zimną wodą (ew. rosołem albo bulionem) i ugotuj prawie do miękkości. Podczas gotowania usuń szumowiny (piana na powierzchni).

Krok 2

Cebulę pokrój na cząstki, ziemniaki - w dość dużą kostkę. Obrane włoszczyznę i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, kapustę poszatkuj.

Krok 3

Do zupy włóż cebulę oraz włoszczyznę (bez kapusty). Gotuj około 10 minut i dodaj buraki.

Krok 4

Gdy warzywa będą miękkie, dodaj ziemniaki, kapustę, pomidory albo koncentrat oraz obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone jabłko.

Krok 5

Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj ugotowaną fasolę, dopraw zupę solą, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 6

Aby poprawić kolor, ewentualnie dolej nieco koncentratu buraczanego. Zupę wlej na talerze, na każdej porcji połóż po 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany i posyp posiekanym koperkiem i podawaj.

Rada: jeśli chcesz przygotować barszcz bez mięsa, w garnku zagotuj wodę lub wywar, dodawaj kolejno warzywa według przepisu, a gdy wszystkie składniki będą miękkie, po dodaniu koncentratu buraczanego dodaj 2-3 łyżki masła albo oleju.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska



Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

Komentarze (23)
Zaloguj się
  • imesch

    Oceniono 52 razy 36

    Zupelnie nie rozumiem zdejmowania "szumowin" w trakcie gotowania zupy. Przeciez to jest bardzo wartosciowe bialko, ktore za chwile "rozpusci" sie w wywarze.
    To ma uzasadnienie tylko, gdy potrzebujemy bardzo klarownego wywaru miesnego np. do galarety. Przy zupach jest to bezsensowne pozbawianie potrawy odzywczych skladnikow.

  • xswedc

    Oceniono 24 razy 16

    Trochę dziwne proporcje na 2 litry wody: 5 ziemniaków i 2 buraki? To będzie zabarwiona na czerwono kartoflanka...

  • Mal Zwol

    Oceniono 16 razy 14

    "Ew. koncentrat buraczany"? A nie lepiej po prostu więcej buraków?

  • 29elmi

    Oceniono 20 razy 12

    "Choć to i tak więcej niż zupa, to niemal danie jednogarnkowe" A czy sa zupy nie "jednogarnkowe"?

  • Czosnek Cukier

    Oceniono 11 razy 11

    Buraki lepiej ugotować osobno w łupinach i po obraniu i starciu na tarce dodac pod koniec gotowania (po dodaniu koncentratu/innych kwaśnych składników), kolor będzie znacznie wyraźniejszy.

  • jarzebiaknaczczo

    Oceniono 10 razy 8

    Nie wiem, może to i smaczne, ale koło barszczu ukraińskiego nawet nie stało.

  • edr66

    Oceniono 13 razy 5

    Bardzo ważnym elementem przygotowania barszczu ukraińskiego jest podsmażenie na cebulce warzyw, osobne przesmażenie startych buraczków z cukrem i duszenie ich aż będą miękkie. O fasoli w barszczu ukraińskim to szkoda nawet pisać.

  • amorvertical

    Oceniono 8 razy 2

    No zara, zara... A WĘDZONKA???? Choćby kawałek! No i obowiązkowo na koniec trochę soku z kiszonych buraków.
    Ostatnio jako bazę potraktowałem mrożonkę z horteksu "barszcz ukraiński" podrasowałem i też było ok.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Dania jednogarnkowe

Pyszne, sycące, rozgrzewające. Idealne!

Napisz do nas!

palcelizac@agora.pl