Kuchnia polska od nowa

Już w sobotę 10 marca warszawska Forteca zmieni się w miejsce rywalizacji kucharzy ze szkół gastronomicznych o zwycięstwo w konkursie kulinarnym kończącym projekt ?Tradycyjne produkty - nowoczesna kuchnia polska?
W zaproszeniu czytamy: "Sery zagrodowe, tworzone z pasją i sezonowane z cierpliwością. Prawdziwy kumpiak, kindziuk i kabanosy. Syropy z sosny, akacji i derenia. Oleje tłoczone na zimno, w których z zamkniętymi oczami rozpoznasz rzepak, len albo słonecznik. Wybitne konfitury, prawdziwe miody, chrzan nadwarciański, sękacz i pierekaczewnik ". Te smaczne i oryginalne produkty będzie można kupić na kiermaszu (szczegóły obok). I właśnie m.in. z ich użyciem uczniowie szkół gastronomicznych z województw: dolnośląskiego, małopolskiego, mazowieckiego, pomorskiego i wielkopolskiego będą tworzyć nowoczesne dania, walcząc o najwyższą notę w konkursie kulinarnym wieńczącym projekt edukacyjny "Tradycyjne produkty - nowoczesna kuchnia polska". Projekt ten współfinansowany m.in. przez UE zachęca do dbania o tradycyjne polskie regionalne produkty i kreatywnego wykorzystania ich w kuchni. A my zapraszamy do kibicowania drużynom kucharzy - ich przepisy znajdziecie 20 marca w "Palcach Lizać". Dla odwiedzających organizatorzy - Slow Food Polska oraz EFRWP - przygotowali też inne atrakcje: kiermasz , pokaz kulinarny, wykład, warsztaty dla dzieci i koncert (szczegóły obok).

Finał projektu "Tradycyjne produkty - nowoczesna kuchnia polska" 10 marca 2012 r., godz. 11-16. Warszawa, ul. Zakroczymska, Forteca w parku Traugutta, wstęp wolny (poza wykładem i warsztatami dla dzieci, szczegóły poniżej).

Program

- Godz. 11-16 - kiermasz produktów regionalnych gwarantowanych przez Slow Food Polska i Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego.

- Godz. 11-14 - konkurs kulinarny pomiędzy dziesięcioma zespołami kucharzy komentowany przez Macieja Nowaka, oceniany przez jury pod przewodnictwem Piotra Adamczewskiego.

- Godz. 13 - kulinarna akcja bezpośrednia pt. "Rasy rodzime zwierząt gospodarskich - programy ochrony zasobów genetycznych". Wykład, dyskusja i degustacja. Wstęp 10 zł, członkowie Slow Food - 5 zł.

- Godz. 13 - warsztat kulinarny dla dzieci pt. "Bułeczki i spółka". Niestety brak już miejsc

- Godz. 15 - pokaz kulinarny Artura Moroza, szefa kuchni restauracji Bulaj w Sopocie.

- Godz. 15.30 - koncert Jagny Knittel z zespołem.

- Godz. 16 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego. Szczegółowy program imprezy i informacje o producentach: www.efrwp.com.pl (zakładka "Programy i dotacje") oraz na www.slowfood.pl.

Projekt finansowany jest przez UE w ramach promocji wspólnej polityki rolnej oraz przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej (EFRWP), a realizowany przez EFRWP i Slow Food Polska. Kiermasz produktów pomogła zorganizować Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.