Czekoladowe trufle z likierem migdałowym

W truflach jest coś wyjątkowego. Właściwie nie wymagają zbyt dużo pracy, ani pieczenia, ale jeśli użyjemy wyobraźni i ulubionych składników, to efekty są zaskakujące!
Składniki (proporcje na mniej więcej 24 sztuki):

300 g gorzkiej czekolady (min. 70 proc. kakao)

100 ml gęstej śmietany

1 łyżeczka esencji waniliowej

25 ml likieru migdałowego

kakao i cukier puder do obtoczenia

Sposób przygotowania:

1. Do miseczki odmierz drobno posiekaną czekoladę.

2. Śmietanę wraz z esencją waniliową podgrzej w rondelku, ale nie zagotowuj.

3. Rondel zdejmij z ognia i do gorącej śmietany dodaj czekoladę. Delikatnie wymieszaj na gładką masę.

4. Do masy dodaj likier, wymieszaj, przestudź, a następnie wstaw do lodówki, by zastygła.

5. Z masy małą łyżeczką lub łyżeczką do melonów formuj kulki.

6. Delikatnie obtocz je w kakao lub w cukrze pudrze i ponownie wstaw do lodówki na min. 4 godziny, żeby zastygły.



Rada: domowe czekoladki należy przechowywać do tygodnia w lodówce w szczelnym pojemniku. Zamiast likieru migdałowego możesz użyć dowolnego mocnego alkoholu (likierów: kawowego, pomarańczowego, wiśniówki, brandy) lub z niego zrezygnować. Trufle możesz obtaczać też w posiekanych orzechach, kolorowych posypkach itp.



Więcej o: