Składniki:
0,2 kg (200 g) tłustego twarogu
50 ml słodkiej śmietanki 18 proc.
1/2 łyżki miodu kaszubskiego
szczypta soli
płaska łyżka tartego chrzanu
1 łyżeczka oleju żuławskiego tłoczonego na zimno
1 łyżka żelatyny
20 ml mleka
100 g buraków ćwikłowych
60 g malin
kilka kaszubskich truskawek
kilka listków rukoli
20 ml nalewki jagodowej
Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Twaróg zmiel trzykrotnie i nie przerywając mieszania, małym strumieniem bardzo powoli wlej do niego śmietanę. Do masy twarogowej dodaj starty chrzan razem z miodem, solą i olejem żuławskim. Dobrze wymieszaj.
Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odciśnij, następnie rozpuść w gorącym mleku i przestudź. Dodaj do masy.
Masę serową nałóż do wyłożonych folią spożywczą foremek. Odstaw do lodówki na min. 1,5 godz.
Buraki obierz, pokrój w grube plastry, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do miękkości.
Miód i maliny podsmaż na patelni, dodaj plastry buraka, zrumień z obu stron, na koniec podlej nalewką.