Gomółka twarogowo-chrzanowa

Podawana na karmelizowanym buraku ćwikłowym. To jeden z nagrodzonych przepisów projektu "Tradycyjne Produkty - Nowoczesna Kuchnia Polska"

Składniki:

 

0,2 kg (200 g) tłustego twarogu

 

50 ml słodkiej śmietanki 18 proc.

 

1/2 łyżki miodu kaszubskiego

 

szczypta soli

 

płaska łyżka tartego chrzanu

 

1 łyżeczka oleju żuławskiego tłoczonego na zimno

 

1 łyżka żelatyny

 

20 ml mleka

 

100 g buraków ćwikłowych

 

60 g malin

 

kilka kaszubskich truskawek

 

kilka listków rukoli

 

20 ml nalewki jagodowej

Krok 1

Chrzan obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Krok 2

Twaróg zmiel trzykrotnie i nie przerywając mieszania, małym strumieniem bardzo powoli wlej do niego śmietanę. Do masy twarogowej dodaj starty chrzan razem z miodem, solą i olejem żuławskim. Dobrze wymieszaj.

Krok 3

Żelatynę namocz w zimnej wodzie i odciśnij, następnie rozpuść w gorącym mleku i przestudź. Dodaj do masy.

Krok 4

Masę serową nałóż do wyłożonych folią spożywczą foremek. Odstaw do lodówki na min. 1,5 godz.

Krok 5

Buraki obierz, pokrój w grube plastry, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz do miękkości.

Krok 6

Miód i maliny podsmaż na patelni, dodaj plastry buraka, zrumień z obu stron, na koniec podlej nalewką.

Przepis y wykonanie Agata Kaszuba i Grzegorz Miotk z zespołu szkół ponadgimnazjalnych w Przodkowie

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA