Rosną jak na drożdżach

Zuzanna Wiciejowska
15.03.2017 , aktualizacja: 15.03.2017 08:52
A A A
Cynamonowe bułeczki

Cynamonowe bułeczki (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta)

Na warsztatach slow food uczyliśmy się, jak zrobić bułeczki z nadzieniem. W domu upiekliśmy m.in. cynamonowe ślimaczki. Czeka nas jeszcze przygoda z chlebem na zakwasie
Ciągle jakoś nie mam śmiałości upiec chleb na zakwasie. Namówiona przez Olę, mistrzynie chlebową, zrobiłam go raz, ale wciąż mam wątpliwości, czy właściwie był taki, jak powinien. I do czasu, kiedy wreszcie umówię się z Olą na wspólne pieczenie, będę piekła pieczywo drożdżowe, bo takie wychodzi mi znakomite. Dzisiejsze przepisy to podróż w czasie. Cynamonowe bułeczki to dla mnie smak podróży do USA, kiedy na lotnisku w Minneapolis poczułam TEN zapach, któremu absolutnie nie można było się oprzeć. Jak pies myśliwski popędziłam przez terminal prosto do stoiska z Cinammon Rolls - były przepyszne. Te z przepisu poniżej są równie doskonałe. I nie przestraszcie się dodatku ziemniaków do ciasta. Sprawiają one, że bułeczki są wilgotne i pulchne. Ważne - z podanych proporcji można zrobić 12 prawdziwie amerykańskich bułek w rozmiarze XXL albo 24 mniejsze, co wydaje się rozsądniejsze. Ciasto należy podzielić wtedy na 2 części i osobno je rozwałkować na duże kwadraty, smarować farszem i zwijać, a następnie każdy z nich pokroić na 12 kawałków i dalej jak w przepisie.

Prawdziwą smakoszką francuskiego chleba z tymiankiem i oliwkami jest Julka. Chlebek najlepszy jest w dniu upieczenia, potem używamy go do tostów czy grzanek. W ferworze pracy zapomniałam posolić ciasto i mieliśmy miłe wspomnienie Toskanii, gdzie pieczywo nie jest solone. Wspomnieniem Toskanii była też focaccia (faworytka Wojtusia), do której oczywiście możecie dodać swoje ulubione zioła, świetna jest też z tymiankiem i oliwą czosnkową.

Cynamonowe bułeczki

24 normalne lub 12 dużych

1 kg mąki pszennej (dodatkowa mąka do zagniatania)
500 g kremowych ziemniaków (niesałatkowych zwartych, bo będą za twarde)
120 g miękkiego masła
1 łyżka soli
3 jajka
2 pełne łyżeczki drożdży suszonych
2 łyżki cukru
masło do natłuszczenia miski

nadzienie cynamonowe:
1 i 1/3 szklanki brązowego cukru
2 i 1/2 łyżki cynamonu w proszku
3 łyżki mąki pszennej
120 g miękkiego masła

lukier:
1 szklanka cukru pudru
25 g roztopionego masła
2 łyżki mleka
kilka kropli esencji waniliowej
sól

Przygotuj ciasto: ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż do garnka, zalej 2 szklankami gorącej wody, dodaj sól i gotuj, aż będą miękkie. Nie odlewaj i rozgnieć ugotowane ziemniaki praską do ziemniaków wraz z wodą z gotowania. Dodaj masło i ugniataj dalej, aż masło połączy się z ziemniakami. Dodaj jajka i 1 szklankę mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do dużej miski wlej 1/2 szklanki ciepłej wody, wsyp drożdże, cukier i wymieszaj (ja używam miksera z płaskim mieszadłem, ciasto można też wyrobić ręcznie). Odczekaj 10 minut, aż masa zacznie się pienić. Dodaj masę ziemniaczaną i dokładnie wyrabiaj przez 2-3 min. Następnie pojedynczo dodaj 3 szklanki mąki i zagniataj dalej, aż powstanie dość kleiste ciasto. Wysyp 1/2 szklanki mąki na stolnicę i wyłóż na nią masę. Zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dodając więcej mąki.

Dużą miskę natłuść masłem i przełóż do niej ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą, a następnie ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Przygotuj nadzienie: wymieszaj cukier z cynamonem i mąką, dodaj miękkie masło i połącz wszystko, tworząc gładką pastę.

Dwie duże blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką i rozwałkuj na duży prostokąt. Posmaruj go przygotowanym nadzieniem i zroluj ciasto wzdłuż dłuższego brzegu. Ostrym nożem obsypanym mąką pokrój ciasto na 12 plastrów. Plastry ułóż na przygotowanych blaszkach (po 6 na blachę, zachowaj odstęp, bo rosną podczas pieczenia) i przykryj luźno folią spożywczą. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut. Blachy wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 20-25 minut, aż bułeczki będą złociste. Wyjmij z pieca i wystudź.

Przygotuj lukier: wszystkie składniki utrzyj w miseczce. Jeśli masa jest za gęsta, dodaj więcej mleka, jeśli za rzadka - cukru pudru. Przestudzone bułeczki polukruj.

Francuski chleb z oliwkami i tymiankiem

2 niewielkie bochenki
4 szklanki (ok. 600 g) mąki pszennej
1 szklanka (250 ml) mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży
3/4 szklanki czarnych oliwek bez pestek
2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
2 łyżeczki soli
oliwa do natłuszczenia miski

Mleko podgrzej w małym rondelku, dodaj masło i cukier - wymieszaj, aż masło całkiem się rozpuści. Przelej masę do dużej miski - ciasto można wyrabiać ręcznie, ale ja używam robota kuchennego z mieszadłem w kształcie haka. Dodaj 1/2 szklanki wody o temperaturze pokojowej. Odczekaj około 10 minut, aż wszystko nieco przestygnie, a następnie dodaj drożdże, wymieszaj. Dodaj posiekane oliwki, tymianek i sól oraz 1 szklankę mąki. Wyrabiaj, aż masa będzie jednolita. Pojedynczo dosyp kolejne szklanki mąki i zagnieć elastyczne ciasto, które powinno odchodzić od ręki i ścianek misy.

Dużą miskę lekko natłuść oliwą, przełóż do niej ciasto, które też posmaruj oliwą, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie delikatnie wyjmij ciasto z miski na wysypaną mąką stolnicę, podziel na dwie części, ale nie zagniataj. Delikatnie uformuj dwa podłużne bochenki i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby zachować odstęp między nimi, bo chlebki urosną podczas pieczenia. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia, ok. pół godziny.

Wnętrze rozgrzanego do 220 st. C piekarnika z włączonym termoobiegiem spryskaj wodą (użyłam spryskiwacza gospodarczego, jak do prasowania, 8-10 pryśnięć). Do tak przygotowanego pieca wstaw blachę z chlebkami, piecz 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. C. Piecz ok. 35 minut - jeśli za szybko się zrumienią, przykryj je pergaminem i piecz dalej.

Focaccia z rozmarynem

250 g gotowej mieszanki mąki z drożdżami
lub 250 g mąki pszennej tipo 00 (lub 550) i 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
130-150 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
oliwa
4-5 gałązek rozmarynu

Obierz igiełki z gałązek rozmarynu, jeśli są duże - trochę posiekaj.

Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, 3 łyżki oliwy oraz 130 ml wody. Wyrób elastyczne i gładkie ciasto, które będzie odchodziło od ręki (lub brzegów misy, jeśli używasz miksera). W razie potrzeby dodaj trochę wody lub podsyp mąki.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Palcami zrób zagłębienia, skrop oliwą, posyp rozmarynem i ew. grubą solą. Wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut, aż focaccia się lekko zrumieni. Wyjmij i lekko przestudź przed podaniem. Smakuje też na zimno.

Tekst, przepisy i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki

Zdjęcie Electrolux EKM4100 Zdjęcie Clatronic KM 3632 Zdjęcie Bosch MUM58920
Electrolux EKM4100 Clatronic KM 3632 Bosch MUM58920
Porównaj ceny » Porównaj ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także
  • Brioszki z dżemem Brioszki z dżemem
  • Pudding chlebowy z porem Pudding chlebowy z porem
  • Chleb razowy na zakwasie Chleb razowy na zakwasie
Komentarze (2)
Zaloguj się
  • pysznezdrowiepl

    Oceniono 7 razy 1

    A może zdrowiej?

    Ciasto z ksylitolem i żurawiną BEZ CUKRU
    Potrzebujemy:

    Żurawina suszona 100 gram

    4 jajka

    100 gram kaszy mannej
    100 gram ksylitolu
    100 gram mąki pszennej
    Jedna cytryna lub limonka
    Żurawinę namaczamy w gorącej wodzie. Żółtka jaj ucieramy z ksylitolem. Następnie dodajemy do całości kaszę manną i wyciskamy całą cytrynę lub limonkę (sok), uważając by do masy nie dostały się pestki. Odstawiamy na 15 minut, by w tym czasie ubić pozostałe z jajek białko na twardą pianę, dodając do tego szczyptę soli (lepiej się ubija). Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni a naszą masę dajemy do tortownicy około 30 cm, lub innej foremki, którą wcześniej wyścielamy jakimś tłuszczem by ciasto nie przywarło. Można użyć zamiast tego papier do pieczenia. Do naszej masy dodajemy ubitą pianę z jajek co posypujemy po wymieszaniu mają. Następnie mieszamy aby nie było gródek. Ciasto pieczemy 20-25 minut i odstawiamy do ostygnięcia.

    Namoczona żurawinę gotujemy 10 minut z ksylitolem i połowa szklanki wody. Można krócej, ale musi z tego wyjść gęsty sos. Trzeba uważać by nie przypalić bo zepsujemy smak ciasta.

    Ciasto po około 10-20 minutach po upieczeniu „ozdabiamy” poprzez polanie go naszą masą z żurawiny. Czekamy do całkowitego ostygnięcia i jemy!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX