Domowe eklerki

Klasycznie przekładane są śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Można też do śmietany dodać sok cytrynowy lub owoce albo zamienić ją na krem budyniowy
Składniki na około 12 sztuk:
2 jajka
50 g masła
1/2 szklanki (125 ml) wody
1/2 szklanki (75 g) mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1 żółtko do posmarowania eklerek
1 szklanka (250 ml) zimnej śmietanki 30 proc.
1 łyżka cukru pudru
1i 1/2 tabliczki (150 g) czekolady deserowej (50 proc. kakao) lub dowolny lukier do polania eklerek lub gotowa polewa

Krok 1

Przesiej mąkę i wymieszaj z solą i cukrem. W rondelku o grubym dnie roztop masło z wodą i podgrzewaj do momentu, aż prawie się zagotuje. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie, energicznie mieszaj masę - powinna być gładka, odchodzić od brzegów rondelka i formować kulę.

Krok 2

Do masy pojedynczo dodaj dwa jajka, dokładnie mieszając za każdym razem. Energicznie mieszaj dalej, aż masa będzie błyszcząca i gęsta. Powinna łatwo odchodzić od łyżki.

Krok 3

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść. Przełóż ciasto do szprycy z 1-cm końcówką lub do rożka i formuj proste, długie na 7-8 cm eklerki. Pamiętaj, żeby zachować między nimi odstęp, bo podczas pieczenia będą rosły.

Krok 4

Posmaruj eklerki żółtkiem wymieszanym z 1 łyżeczką wody.

Krok 5

Za pomocą widelca delikatnie wyżłob rowki wzdłuż każdego ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20-25 min, aż będą złociste. Wyjmij z pieca i odstaw na kratkę, do całkowitego wystygnięcia.

Krok 6

Zimną śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem i ubij na sztywno. Połamaną na kawałki czekoladę roztop w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnkiem z wrzącą wodą) i przestudź, mieszając od czasu do czasu. Ostudzone eklerki ostrym nożem przekrój wzdłuż na połówki.

Krok 7

Do każdej dolnej połówki nałóż porcję bitej śmietany i przykryj górną połówką.

Krok 8

Wierzchy eklerek polej polewą czekoladową. Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (3)
Domowe eklerki
Zaloguj się
  • tekas

    Oceniono 5 razy 5

    Oj , tu jest jeszcze więcej "byków", np dłubanie widelcem w surowym cieście!????To nie jest możliwe! Upieczone eklerki albo należy przekroić i nadziać albo podłubać w takim upieczonym , jednak widelec to raczej trochę za szeroki.

  • b-ata-b

    Oceniono 18 razy 16

    skąd autorka wzięła taki przepis? Przecież jest tam kardynalny i podstawowy błąd! Po zagotowaniu wody z tłuszczem/ z masłem są pyszniejsze, delikatniejsze i pięknie pachną w całym domu/, dodajemy stopniowo mąkę tak, zeby nie było grudek i dalej ucieramy, ale też na ogniu do momentu aż nie będzie czuć surowej mąki, tj około3-4 minut. W przeciwnym razie eklery nie wyrosną nalezycie, będa gliniaste.Na dodatek nie ma oni jednego słowa, ze taką masę należy lekko przestudzić, a to dlatego, że dodając do gorącej masy jajka zrobi sie nam jajecznica.I jakiego diabła smarować eklery jajkiem przed pieczeniem? Nie ma takiej potrzeby, bo po upieczeniu i nadzianiu robi sie polewę czekoladową lu sypiemy cukrem pudrem.A do tego nic autorka nie napisała, ze niewolno otwierać piekarnika podczas pieczenia, bo zwyczajnie eklery opadną i będzie jedna wielka klapa. Trochę rzetelności nie zaszkodzi ze strony autorki!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX