Jeżeli nie masz pomysłu, co zrobić z pozostałymi po obiedzie resztkami pieczeni czy mięsa z rosołu, spróbuj przygotować tan placek. To danie niedrogie i pyszne.
Farsz: 300-400 g resztek pieczeni (może też być mięso z rosołu) 1 cebula 2-3 łyżki oleju 3-4 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz po łyżce posiekanej natki i koperku
Sos: 1 jajko 4 łyżki śmietany 22 proc. sól, pieprz
Przygotuj farsz: posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając podsmażoną cebulę, a następnie wymieszaj ze śmietaną i zieleniną. Przypraw do smaku, a jeśli farsz jest za gęsty, dodaj odrobinę bulionu.
Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj lekko ubite jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę na tartę wyściel pergaminem i wyłóż rozwałkowanym ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuj widelcem, rozsmaruj na nim przygotowany farsz. Roztrzep jajko ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej ciasto z farszem.
Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Od razu podawaj.