Placek z mięsem

Jeżeli nie masz pomysłu, co zrobić z pozostałymi po obiedzie resztkami pieczeni czy mięsa z rosołu, spróbuj przygotować tan placek. To danie niedrogie i pyszne.

Ciasto:

 

1 szklanka mąki

 

1/2 łyżeczki soli

 

6 łyżek margaryny

 

1 duże jajko

 

Farsz:

 

300-400 g resztek pieczeni (może też być mięso z rosołu)

 

1 cebula

 

2-3 łyżki oleju

 

3-4 łyżki gęstej śmietany

 

sól, pieprz

 

po łyżce posiekanej natki i koperku

 

Sos:

 

1 jajko

 

4 łyżki śmietany 22 proc.

 

sól, pieprz

Przygotuj farsz: posiekaj cebulę i zeszklij na maśle. Mięso przepuść przez maszynkę, dodając podsmażoną cebulę, a następnie wymieszaj ze śmietaną i zieleniną. Przypraw do smaku, a jeśli farsz jest za gęsty, dodaj odrobinę bulionu.

Przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę z solą, posiekaj z masłem, dodaj lekko ubite jajko i szybko zagnieć. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Formę na tartę wyściel pergaminem i wyłóż rozwałkowanym ciastem, formując wysoki brzeg. Ciasto nakłuj widelcem, rozsmaruj na nim przygotowany farsz. Roztrzep jajko ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej ciasto z farszem.

Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Od razu podawaj.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA