Z białego sera

Na śniadanie, obiad i kolację - od rana do wieczora jemy biały ser. Klasyczny, kremowy, mielony - mamy swoje ulubione przepisy i dania
U nas w domu biały ser jemy chyba kilogramami. Na śniadanie w twarożkach i pastach, na obiad - w kluskach leniwych, włoskich kopytkach, zapiekankach i pierogach, na deser - na przykład w sernikach... Ach, nie mogę przecież zapomnieć o naszych ukochanych naleśnikach z serem, rodzynkami i śmietaną!

Pasta rybna z białym serem to klasyka, dodaję do niej jajka na twardo i żółty ser. Z podanych proporcji mam pełną miskę, która starcza dla nas na dwa dni (nie dłużej, bo pasta z cebulą się szybciej psuje).

Z kolei kluski leniwe to wspomnienie dzieciństwa. Dla mnie muszą być polane palonym masłem i posypane cukrem. Mój mąż zaś nie zje ich inaczej niż wytrawnie - ze zrumienioną na maśle bułeczką tartą i porcją gulaszu (tak właśnie się jada leniwe w Lublinie).

Ziołowe kulki lubimy wszyscy - dzieci za ciekawą formę i to, że w środku mają ukryte kawałki suszonych pomidorów, a my doceniamy ziołowy smak i aromat oliwy. Kulki można doprawiać dowolnie - kapary, namoczone w occie balsamicznym rodzynki, można je też obtoczyć w posiekanych orzechach. Świetne smakują też te klasyczne - doprawione solą, pieprzem i czosnkiem, obtoczone w posiekanym szczypiorku.

Pasta serowa z makrelą

1 duża makrela (około 300 g)
300 g białego sera (półtłustego)
150 g łagodnego sera żółtego, np. gouda
3 jajka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki majonezu
1 mała cebula lub szalotka
sól
pieprz

Makrelę obierz ze skóry i usuń ości. Ser biały, obraną makrelę, ser żółty i jajka zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodaj drobniutko pokrojoną cebulę, majonez i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Kluski leniwe

450 g białego sera
1 czubata szklanka mąki
2 jaja
sól

Ser zmiel w maszynce lub przeciśnij przez praskę. Przełóż do dużej miski, dodaj mąkę, jajka i około 1/4 łyżeczki soli. Zagnieć ciasto na jednolitą masę - w razie potrzeby - jeśli ciasto jest za luźne - dodaj mąki. Ciasto dziel na porcje, z każdej formuj wałeczki i krój ukośnie w kluski.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i delikatnie wkładaj na wrzątek porcję klusek. Gotuj, aż wypłyną, i wyjmuj na półmisek łyżką cedzakową.

Kulki serowo-ziołowe

500 g białego twarogu (półtłusty o kremowej konsystencji)
8-10 suszonych pomidorów z oleju
1 pęczek tymianku
1 pęczek oregano
1 pęczek bazylii
sól
pieprz
oliwa

Ser przełóż do dużej miski, rozgnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem. Suszone pomidory pokrój w grubą kostkę. Z ziół usuń twarde łodyżki, drobno posiekaj i przełóż na duży talerz. Z sera formuj kulki wielkości orzecha włoskiego - w środku każdej kulki umieszczaj kostkę suszonego pomidora. Każdą kulkę obtaczaj w ziołach i przekładaj na półmisek z wyższym brzegiem. Gotowe kulki polej oliwą i odstaw na 1/2 godz., aby smaki się przegryzly.

Tekst, przepisy i stylizacja Zuzanna Wiciejowska, zdjęcia Arkadiusz Ścichocki



Więcej o:
Komentarze (19)
Z białego sera
Zaloguj się
  • Gość: nmbnm

    Oceniono 24 razy 22

    W Lublinie leniwe jada się bez gulaszu!!!

  • Gość: kijanka2104

    Oceniono 18 razy 14

    Ja jestem Gdańska, moja mama zawsze robiła "leniwce" i też jedliśmy bez gulaszu, a posypane cukrem i cynamonem.

  • Gość: mrówa

    Oceniono 11 razy 9

    A nie pomyliło Ci się słonko - z kopytkami z gulaszem?

  • majaroma

    Oceniono 9 razy 9

    W Białymstoku też!

  • belina1212

    Oceniono 26 razy 8

    A ja mam wrażenie, że tu nie chodzi o przepisy, lecz o promocję dzieci, rodziny autorki i domowych spraw. Zdjęcia dzieci są większe niż zdjęcia potraw. Z korzyścią dla magazynu byłoby powiększenie fotek choćby leniwych, a zmniejszenie fotek niezbyt fotogenicznych dzieci.

  • Gość: AA

    Oceniono 12 razy 8

    Tyle lat mieszkam w Lublinie i pierwsze słyszę, żeby leniwe jadło się z gulaszem!!! O co chodzi?

  • trup

    Oceniono 15 razy 7

    gulasz to do kopytek. NIKT normalny nie je leniwych z gulaszem.

  • tehuana

    Oceniono 8 razy 6

    Leniwe - tylko z bulka tarta zarumieniona na masle.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX