Pieczona szynka

Jest soczysta, miękka i bez konserwantów. Dzięki peklowaniu ma wspaniały aromat i niezwykły kolor. Sprawdzi się na ciepło do obiadu i jako składnik kanapki piknikowej.
Składniki:
1 i 1/2 kg szynki
1 pomarańcza
15 ząbków czosnku
10 goździków
sól
pieprz
olej do posmarowania

marynata:

770 ml (1 butelka) czerwonego stołowego wina
4 łyżki brązowego cukru
4 łyżki płynnego miodu
1 laska cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka utłuczonych mielonych goździków
skórka otarta z 1 pomarańczy

Krok 1

Szynkę umyj, oczyść i natrzyj solą i pieprzem. Następnie gdzieniegdzie ponakłuwaj mięso nożem i powkładaj obrane ząbki czosnku.

Krok 2

Pomarańczę wyszoruj i pokrój w plastry. W głębokim naczyniu ułóż kilka plastrów pomarańczy, połóż na nich mięso i obłóż pozostałymi plastrami.

Krok 3

W rondlu podgrzej wino, dodaj składniki marynaty i wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw. Przestudzoną marynatą zalej szynkę (uwaga - marynata powinna przykryć mięso w całości) i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Krok 4

Po tym czasie szynkę wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym i zwiąż sznurkiem, aby nadać jej owalny kształt. Szynkę ponakłuwaj nożem i naszpikuj goździkami.

Krok 5

Szynkę przełóż do brytfanki, obłóż dookoła pomarańczą z marynaty, podlej winem z przyprawami i za pomocą pędzelka obficie posmaruj olejem.

Krok 6

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 2 godziny, co 20-25 minut polewając szynkę sosem z pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekła. Podawaj pokrojoną w cienkie plasterki, na ciepło lub na zimno.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Komentarze (5)
Pieczona szynka
Zaloguj się
  • jogar

    0

    Może by ktoś z Palce lizać odpowiedział na komentarze- np mój- szynka twarda i sucha. Zrobiona idealnie z przepisem więc dlaczego tak?

  • jogar

    0

    Właśnie zrobiłam, dokładnie z przepisem i jest niestety do bani!!!! Sucha, twarda, bez wyrazu. I co jutro podam gościom?

  • caards

    0

    Lepszy od plastrów jest świeżo wyciśnięty sok z miąższem pomarańczy, zdecydowanie, plastry się spalą. Można dodać co nieco limonki. I zamiast goździków proponuję jałowiec.
    Pytania techniczne: dlaczego aż 15 ząbków czosnku na 1500 g mięsa (!)? Goździki mają być mielone czy utłuczone ('1 łyżeczka utłuczonych mielonych goździków')? Czy są butelki wina o pojemności 770 ml?

  • Gość: Aska

    Oceniono 3 razy -1

    Może i fajnie wygląda, ale słuchajcie jak zrobiłam tydzień temu mięso w słojach, właśnie między innymi szynkę wyszła tak skoczysta i krucha z galaretką że juz chyba nie kupię nigdy żadnej wędliny polecam sposób i przyprawienie znalazłam to na mania smakowania czy jakoś tak

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX