Pieczona szynka

Jest soczysta, miękka i bez konserwantów. Dzięki peklowaniu ma wspaniały aromat i niezwykły kolor. Sprawdzi się na ciepło do obiadu i jako składnik kanapki piknikowej.

Składniki:

 

1 i 1/2 kg szynki

 

1 pomarańcza

 

15 ząbków czosnku

 

10 goździków

 

sól

 

pieprz

 

olej do posmarowania

 

marynata:

 

770 ml (1 butelka) czerwonego stołowego wina

 

4 łyżki brązowego cukru

 

4 łyżki płynnego miodu

 

1 laska cynamonu

 

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

 

1 łyżeczka mielonego imbiru

 

1 łyżeczka utłuczonych mielonych goździków

 

skórka otarta z 1 pomarańczy

Krok 1

Szynkę umyj, oczyść i natrzyj solą i pieprzem. Następnie gdzieniegdzie ponakłuwaj mięso nożem i powkładaj obrane ząbki czosnku.

Krok 2

Pomarańczę wyszoruj i pokrój w plastry. W głębokim naczyniu ułóż kilka plastrów pomarańczy, połóż na nich mięso i obłóż pozostałymi plastrami.

Krok 3

W rondlu podgrzej wino, dodaj składniki marynaty i wymieszaj. Całość zagotuj i odstaw. Przestudzoną marynatą zalej szynkę (uwaga - marynata powinna przykryć mięso w całości) i odstaw do lodówki na 24 godziny.

Krok 4

Po tym czasie szynkę wyjmij, osusz ręcznikiem papierowym i zwiąż sznurkiem, aby nadać jej owalny kształt. Szynkę ponakłuwaj nożem i naszpikuj goździkami.

Krok 5

Szynkę przełóż do brytfanki, obłóż dookoła pomarańczą z marynaty, podlej winem z przyprawami i za pomocą pędzelka obficie posmaruj olejem.

Krok 6

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 2 godziny, co 20-25 minut polewając szynkę sosem z pieczenia, aby się za bardzo nie przypiekła. Podawaj pokrojoną w cienkie plasterki, na ciepło lub na zimno.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA