Brioszki z dżemem

Brioszki z dżemem

Brioszki z dżemem (Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta)

Drożdżowe bułeczki z owocowym dodatkiem. Zamiast dżemu (lub marmolady) możesz użyć ulubionego serka, kremu orzechowego, budyniu lub po prostu przygotować pyszne kanapki.
Składniki:
1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 jajko
90 g miękkiego masła + masło do smarowania

Krok 1

Do małej miseczki wsyp drożdże, dodaj ciepłe (ale nie gorące) mleko i łyżeczkę cukru. Delikatnie wymieszaj i odstaw na 5 minut do wyrośnięcia.

Krok 2

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj łyżkę cukru, jedno jajko i wyrośnięte drożdże.

Krok 3

Zagniataj ciasto, porcjami dodając miękkie masło. Ciasto powinno być dość luźne i kleiste, ale bardzo dokładnie i długo wyrobione.

Krok 4

Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 5

Natłuść 6 foremek do babeczek lub foremek do muffinek.

Krok 6

Podziel ciasto na 6 części. Od każdej części oderwij małą kuleczkę wielkości wiśni. Ciastem napełnij foremki, na wierzchu przyklej kuleczki. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.

Krok 7

Wyrośnięte brioszki posmaruj za pomocą pędzelka rozmąconym jajkiem. Wstaw foremki do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz 15-20 minut na złocisty kolor.

Krok 8

Przestudzone brioszki przekrój i posmaruj ulubionym dżemem.

Wykonanie i stylizacja Maria Szkop, zdjęcia Agata Jakubowska

Zdjęcie Chodzież Komplet talerzy Akcent 18 elementów 2K9716 Zdjęcie Corelle Komplet naczyń Mavi 1123997 Zdjęcie Tragar Serwis obiadowy 18/6 27B124
Chodzież Komplet talerzy Ak... Corelle Komplet naczyń Mavi... Tragar Serwis obiadowy 18/6...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Zobacz także
  • Pszenne bułeczki
  • Bułeczki drożdżowe Bułeczki drożdżowe
  • Jagodzianki Jagodzianki
Komentarze (2)
Brioszki z dżemem
Zaloguj się
  • ignatz

    Oceniono 5 razy 5

    Mniam. Zamiast z dżemem, można zrobić sobie brioszki czekoladowe i zjeść na kolację :-)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX