Frittata szpinakowa

Świetna na piknik. Jej głównym składnikiem są jajka. Parmezan możesz zastąpić fetą lub kozim serem, a szpinak - cukinia, zielonym groszkiem lub gotowanym kalafiorem

Składniki:

 

1 kilogram świeżego szpinaku

 

6 dużych jaj

 

4 łyżki startego parmezanu

 

4 łyżki oliwy

 

sól

 

świeżo zmielony czarny pieprz

Krok 1

Szpinak umyj, odetnij łodyżki, osusz i ugotuj na parze do miękkości. Wyjmij, przestudź i odciśnij z wody.

Krok 2

W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.

Krok 3

Odciśnięty szpinak drobno posiekaj, dodaj do jajek i dobrze wymieszaj.

Krok 4

Na dużej szerokiej patelni rozgrzej olej i wlej masę jajeczno-szpinakową. Poruszaj patelnią, żeby masa się równomiernie rozłożyła, i smaż, aż spód się zetnie i zrumieni (w zależności od kuchenki - gazowej, elektrycznej, indukcyjnej) 10-12 min. Możesz co jakiś czas potrząsać lekko patelnią, aby masa nie przywarła.

Krok 5

Kiedy spód będzie rumiany, przyłóż na patelnię duży talerz i odwróć patelnię do góry dnem, by przełożyć frittatę na talerz (można też zsunąć danie z patelni na talerz i zdecydowanym ruchem odwrócić talerz z frittatą na patelnię).

Krok 6

Następnie bardzo ostrożnie zsuń ją z powrotem na patelnię i smaż z drugiej strony. Podawaj na gorąco lub na zimno.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Więcej o:
Copyright © Agora SA