Calzone z salsą pomidorową

Czyli pizza w kształcie pieroga. Zamiast dwóch dużych możesz wykonać kilka mniejszych porcji i usmażyć je w głębokim oleju
Składniki na 2 porcje:
Ciasto:
250 g mąki pszennej typ 550
1/2 szklanki (125 ml) letniej wody
25 ml oliwy
10 g świeżych drożdży piwnych
1/4 łyżki cukru
1/4 łyżeczki soli

Farsz:
3 łyżki sera ricotta
5 plasterków ostrego salami (opcjonalnie, grubo posiekane)
6 pokrojonych suszonych pomidorów w oliwie
1 łyżeczka świeżo posiekanych listków bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa

Sos:
1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki posiekanych listków bazylii

Krok 1

Przygotuj ciasto: drożdże wymieszaj z wodą, cukrem, solą i oliwą. Połącz z mąką i wyrób elastyczne, miękkie ciasto. Przełóż do oprószonej mąką miski, przykryj ściereczką (lub folią spożywczą) i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na mniej więcej 3 godziny.

Krok 2

Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na cienki placek. Placki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pędzelkiem lekko natłuść oliwą

Krok 3

Pokrój w paski pomidory i salami, ser rozkrusz widelcem.

Krok 4

Na połowie każdego placka w odległości ok. 1,5 cm od brzegu rozłóż pokruszony ser, na salami i suszone pomidory. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i posyp bazylią.

Krok 5

Złóż placki na pół, tak by powstał duży pieróg, a brzegi dokładnie sklej ze sobą, dociskając widelcem. Calzone wstaw do piekarnika rozgrzanego do 240 st. C i piecz około 15 minut.

Krok 6

Przygotuj sos: na patelni przesmaż posiekany czosnek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, dokładnie wymieszaj i duś bez przykrycia około 15 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i dodaj bazylię. Gorące calzone podawaj z sosem pomidorowym.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska

Zdjęcie Alessi Nóż kuchenny Mami Zdjęcie Gefu Cara do sosów z łyżką 35100 Zdjęcie Pasabahce Miska szklana TOSCANA 8899
Alessi Nóż kuchenny Mami Gefu Cara do sosów z łyżką ... Pasabahce Miska szklana TOS...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (4)
Calzone z salsą pomidorową
Zaloguj się
  • Gość: castrat

    Oceniono 17 razy 5

    Calzone nie ma nic wspólnego z pizzą,ogarnijcie się zanim napiszecie takie bzdury.Bliżej jest Piadina.

  • 3alfa.alfa

    Oceniono 4 razy 2

    Powiedzcie szczerze czy komuś ten pieróg przypomina pizzę?

  • karol7737

    Oceniono 2 razy 0

    pyszne na pewno dostępne w restauracja w poznaniu www.gustopoznan.pl/ smaczny pomysł na lunch poznań

  • Gość: niepodmyta

    Oceniono 2 razy 0

    Mniam:)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX