Pankejki z syropem klonowym

Idealne na słodki początek dnia

Składniki:

 

1 szklanka (150 g) przesianej mąki tortowej

 

2 łyżki cukru

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

1/2 łyżeczki soli

 

2 lekko ubite jajka

 

1/2 szklanki (125 ml) jogurtu naturalnego

 

1/2 szklanki (125 ml) niegazowanej wody mineralnej

 

2 łyżki masła

 

masło klarowane do smażenia

Wymieszaj jajka, jogurt oraz wodę. Dodaj stopione (nie gorące!) masło. W drugim naczyniu wymieszaj pozostałe płynne składniki. Do suchych składników wlej składniki płynne i wymieszaj. Na rozgrzanej natłuszczonej patelni usmaż małe placuszki. Podawaj z syropem klonowym lub sosem owocowym.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA