Tarta ze śliwkami i kruszonką

To ciepłe ciasto z lodami najbardziej smakuje latem. Kwaskowatość śliwek i chłodzący akcent idealnie orzeźwi w upalne dni
Składniki:
Ciasto:

65 g mąki pszennej
65 g mąki krupczatki
75 g zimnego masła
1 czubata łyżeczka cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
szczypta soli

400 g śliwek (możesz użyć mrożonych)
1 łyżka cukru

Kruszonka:
115 g mąki krupczatki
150 g cukru
50 g zimnego masła
1/2 szklanki płatków migdałowych
szczypta soli

lody z białej czekolady

Z podanych składników szybko zagnieć elastyczne, dość zwarte ciasto, zawiń je w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Śliwki umyj, przekrój na pół i usuń pestki (jeśli używasz mrożonych, rozmroź je). Dodaj cukier, wymieszaj.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, następnie wyłóż nim formę do tart o średnicy ok. 26 cm lub kilka mniejszych (jak na zdjęciu). Przyciśnij mocno, by na całej powierzchni równo przylegało, usuń wystające ponad brzeg formy ciasto. Ułóż na cieście jedną niezbyt ścisłą warstwę śliwek.

Do dużej miski przesyp mąkę, cukier, migdały i sól. Dodaj pokrojone w kostkę masło i opuszkami palców utrzyj na kruszonkę. Posyp nią wierzch tarty (niewykorzystaną kruszonkę przełóż do pojemnika lub torebki i zamroź). Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz 35-40 minut, aż się zrumieni, a kruszonka będzie złocista.

Wyjmij z pieca, podawaj na ciepło z lodami z białej czekolady.

Zdjęcie Kuchenprofi - Forma do Tarty 28 cm - Zielona Zdjęcie Lekue Forma do tarty 2412328R01M017 Zdjęcie Lurch FlexiForm forma na tartę 28 cm
Kuchenprofi - Forma do Tart... Lekue Forma do tarty 241232... Lurch FlexiForm forma na ta...
Sprawdź ceny » Porównaj ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o: