Makaron cannelloni ze szpinakiem

To pomysł na szybkie i sycące danie. Makaron możesz nadziewać swoim ulubionym farszem, np. mielonym mięsem lub pieczarkami
Składniki:
20 szt. makaronu cannelloni
1 kg świeżego szpinaku
300 g sera ricotta
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki masła (lub oliwy)
2 łyżki kaparów

sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki (500 ml) mleka
sól
biały pieprz
gałka muszkatołowa

masło do natłuszczenia foremki

Krok 1

Szpinak oczyść, umyj i wrzuć na 2-3 minuty do wrzącej wody. Osącz, odciśnij, posiekaj.

Krok 2

Ser rozgnieć widelcem. Kapary - jeśli są duże - posiekaj.

Krok 3

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na maśle, dodaj szpinak, kapary i ser. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

Krok 4

Przygotuj sos beszamelowy: w rondelku na małym ogniu roztop masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Gdy tylko utworzy się jednolita masa, wlej część mleka. Cały czas podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj trzepaczką, by nie powstała wielka klucha.

Krok 5

Powoli, porcjami, dolewaj mleko i mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji. Gdy uzyska konsystencję gęstej śmietany, dopraw solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.

Krok 6

Głębokie naczynie do zapiekania natłuść masłem. Cannelloni napełnij farszem. Ułóż w naczyniu, polej sosem beszamelowym, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekaj około 40 minut.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska



Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (6)
Makaron cannelloni ze szpinakiem
Zaloguj się
  • miss_kitten

    Oceniono 17 razy 15

    Minimum 20 minut przygotowań+ 40 pieczenia to szybkie danie? :O

  • zwyczajny_polak

    Oceniono 12 razy 8

    Ostatnio jak robiłem, samo nadziewanie (24 szt.) zajęło mi ponad pół godziny - szybko to się smaży pierś z kurczaka albo jajecznicę.

  • nasterx

    Oceniono 4 razy 2

    Mnie zajęło półtorej godziny. Może jak ktoś ma dużą wprawę, to uwinie się w godzinę, ale wątpię.

  • 7zatroskana

    0

    No to nie jest szybkie danie, ale bardzo smaczne. najważniejszy jest jednak makaron bo to on gwarantuje sukces. Ja wybieram takie z górnej półki, a najbardziej lubie jeden, który przypomina mi włoskie smaki.

  • dorotabezkota

    Oceniono 1 raz -1

    Najważniejsze w tym daniu jest to, by makaron się nie rozpadł ani nie rozgotował! Idealny do tego jest Primo Gusto - spełnia oba te warunki i jest na prawdę pyszny,

  • Daria Nowicka

    Oceniono 1 raz -1

    Żeby to danie wyszło tak jak chcemy podstawą jest dobrej jakości makaron. Ja po próbach z różnymi makaronami wybieram zawsze canelloni od firmy Primo Gusto. To gwarancja tego, że makaron się nie porwie, nie straci jędrności ani ładnego kształtu podczas zapiekania.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX