Konfitura truskawkowa z wanilią

Zatrzymaj smak truskawek na dłużej
Składniki:
1 kg truskawek bez szypułek
500 g cukru żelującego
1 laska wanilii

Owoce oczyść, umyj, usuń szypułki, większe pokrój w ćwiartki. Przełóż je do szerokiego płaskiego rondla, zasyp cukrem żelującym i zagotuj, delikatnie mieszając. W zależności od wielkości truskawek gotuj 2-3 minuty od momentu zagotowania. Usuń pianę, jeśli powstanie i dodaj ziarenka z przekrojonej laski wanilii (osłonkę użyj do przygotowania prawdziwego cukru waniliowego).

Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wysterylizowanych i suchych słoiczków, szczelnie zakręć. Odstaw słoiki do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Z kilograma truskawek otrzymasz ok. pięć 150-ml słoiczków.

Przepis, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcie Marcin Urban

Zdjęcie Florina Szklane słoiki na przetwory BALBINA 6szt 34095 Zdjęcie Kilner Etykiety na słoiki i butelki SOWY 73szt 20248 Zdjęcie Kilner Komplet 24 papierowych osłonek na słoiki JAR 19723
Florina Szklane słoiki na p... Kilner Etykiety na słoiki i... Kilner Komplet 24 papierowy...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE