Tiropitakia - greckie pierożki serowe

Lekka przekąska, którą można podawać na zimno i a ciepło. Pierożki sprawdzą się jako przystawka na przykład do greckiego ouzo

Składniki:

 

500 g ciasta francuskiego

 

2 jajka

 

1/2 kostki (100 g) masła

 

1 opakowanie (200 g) sera feta

 

100 g sera koziego

 

2 ząbki czosnku

 

1/3 pęczka tymianku

 

sól

 

pieprz

Krok 1

Sery rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Jajka ubijaj powoli mikserem, dodając mieszankę sera, czosnek i listki tymianku.

Krok 3

W rondelku roztop masło. Rozwałkowane cienko ciasto pokrój w kwadraty o wymiarach ok. 6x6 cm. Ułóż je jeden na drugim i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.

Krok 4

Każdy kawałek smaruj roztopionym masłem, a na środku układaj farsz.

Krok 5

Kwadraty sklejaj tak, by powstały trójkąty.

Krok 6

Na blachę połóż pergamin i układaj pierożki. Każdy z nich posmaruj resztą masła. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 min.

Rada: do wykonania pierożków możesz użyć także ciasta FILO. Jest to jednak inna technika przygotowania, o której napiszemy innym razem.

źródło: Okazje.info

Więcej o:
Copyright © Agora SA