Składniki:
500 g ciasta francuskiego
2 jajka
1/2 kostki (100 g) masła
1 opakowanie (200 g) sera feta
100 g sera koziego
2 ząbki czosnku
1/3 pęczka tymianku
sól
pieprz
Sery rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Jajka ubijaj powoli mikserem, dodając mieszankę sera, czosnek i listki tymianku.
W rondelku roztop masło. Rozwałkowane cienko ciasto pokrój w kwadraty o wymiarach ok. 6x6 cm. Ułóż je jeden na drugim i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.
Każdy kawałek smaruj roztopionym masłem, a na środku układaj farsz.
Kwadraty sklejaj tak, by powstały trójkąty.
Na blachę połóż pergamin i układaj pierożki. Każdy z nich posmaruj resztą masła. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 min.
Rada: do wykonania pierożków możesz użyć także ciasta FILO. Jest to jednak inna technika przygotowania, o której napiszemy innym razem.
źródło: Okazje.info