Tiropitakia - greckie pierożki serowe

Lekka przekąska, którą można podawać na zimno i a ciepło. Pierożki sprawdzą się jako przystawka na przykład do greckiego ouzo
Składniki:
500 g ciasta francuskiego
2 jajka
1/2 kostki (100 g) masła
1 opakowanie (200 g) sera feta
100 g sera koziego
2 ząbki czosnku
1/3 pęczka tymianku
sól
pieprz

Krok 1

Sery rozgnieć widelcem, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Jajka ubijaj powoli mikserem, dodając mieszankę sera, czosnek i listki tymianku.

Krok 3

W rondelku roztop masło. Rozwałkowane cienko ciasto pokrój w kwadraty o wymiarach ok. 6x6 cm. Ułóż je jeden na drugim i przykryj ściereczką, żeby nie wyschły.

Krok 4

Każdy kawałek smaruj roztopionym masłem, a na środku układaj farsz.

Krok 5

Kwadraty sklejaj tak, by powstały trójkąty.

Krok 6

Na blachę połóż pergamin i układaj pierożki. Każdy z nich posmaruj resztą masła. Blachę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 30 min.

Rada: do wykonania pierożków możesz użyć także ciasta FILO. Jest to jednak inna technika przygotowania, o której napiszemy innym razem.

Zdjęcie GEFU GF28470 Zdjęcie Ibili 707700 Zdjęcie Kuchenprofi zaciskacz do pierogów 10 cm 803552800
GEFU GF28470 Ibili 707700 Kuchenprofi zaciskacz do pi...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Porównaj ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
Komentarze (5)
Tiropitakia - greckie pierożki serowe
Zaloguj się
  • beatricelaroye

    Oceniono 26 razy 26

    Do Tiropitakia używa się ciasta filo a nie francuskiego.

  • imveryquiet

    Oceniono 19 razy 19

    Gotowe ciasto francuskie ma bardzo dużo tłuszczu, ładnie się zarumienia w pieczeniu, więc po co smarować to jeszcze masłem w środku i na wierzchu!

  • mariuszdd

    Oceniono 2 razy 2

    Ciekawe jak zrobic ciasto francuskie

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX