Zaskakujące połączenie składników i absolutnie zniewalający smak. Wypróbuj koniecznie!
REKLAMA
Fot. MARCIN URBAN
REKLAMA
Składniki: 1 i 1/4 kg czereśni 1 kg cukru żelującego 2:1 100 ml octu balsamicznego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
Czereśnie umyj i usuń z nich pestki. 1 kg czereśni zmiksuj z octem balsamicznym. Pozostałe czereśnie pokrój na ćwiartki. W misce wymieszaj cukier oraz zmiksowane i pokrojone czereśnie. Przykryj i odstaw na 3 godziny. Po tym czasie przełóż owoce do rondla, doprowadź do wrzenia i gotuj około 4 minuty, przez cały czas mieszając. Pieprz rozbij w moździerzu na drobniejsze kawałki, dodaj do dżemu i wymieszaj. Gorący dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików.
Rada: Cukier żelujący dostępny jest w różnych wersjach: 1:1, 2:1 i 3:1. Oznacza to sugerowaną przez producenta liczbę kg owoców na kilogram cukru.
Przepis, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcie Marcin Urban
jogar
Oceniono 2 razy 0
Już mi smakuje ale do czego podawać?