Paella

Paella to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych w Hiszpanii. Jej przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto poczekać na efekt
Składniki:
450 g okrągłego ryżu (np. arborio)
6 małych porcji kurczaka (mogą być skrzydełka lub pałki)
300 g karkówki
2 małe (ok. 100g) kiełbaski chorizo
350 g kalmarów
16 małży
200 g krewetek
2 zielone papryki
500 g pomidorów malinowych
1 łyżeczka ostrej papryki
1 i 1/2 l bulionu z kurczaka
100 g ugotowanego zielonego groszku
8 łyżek oliwy
6 ząbków czosnku
1/2 pęczka natki
2 szczypty szafranu

Krok 1

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i też pokrój je w kostkę.

Krok 2

Mięso umyj i osusz. Karkówkę pokrój w kostkę o boku ok. 2 cm.

Krok 3

Na głębokiej patelni lub w rondlu podgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Przełóż do miski. Pietruszkę posiekaj, jedną łyżkę odłóż, a resztę wsyp na patelnię. Smaż przez kilka minut i przełóż do czosnku. Dodaj szafran, wymieszaj i rozetrzyj na miazgę w moździerzu. Na tej samej patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy. Smaż kawałki kurczaka i karkówkę.

Krok 4

Po 15 minutach, gdy mięso będzie rumiane, dodaj pozostały czosnek pokrojony w plasterki, pomidory i paprykę. Duś 2-3 minuty, po czym dodaj mieloną ostrą paprykę. Dobrze wymieszaj i od razu zdejmij z ognia. Mięso z warzywami przełóż do innego naczynia.

Krok 5

Na umytej patelni podgrzej pozostałą oliwę. Wsyp ryż i podsmażaj przez 2 minuty, ciągle mieszając. Dodaj przesmażony czosnek z pietruszką oraz połowę bulionu. Gotuj na dużym ogniu przez 6-7 minut. Gdy ryż wchłonie większość płynu, dodaj pozostały wywar i usmażone mięso z pomidorami i papryką. Następnie dorzuć pokrojone w plasterki kiełbaski i duś, aż cały płyn odparuje (ok. 5 min). Od czasu do czasu mieszaj.

Krok 6

Kalmary umyj i pokrój w plastry. Małże wyszoruj i wypłucz pod bieżącą wodą, a jeśli używasz mrożonych - dodaj je na końcu. Kalmary i małże dorzuć do ryżu i gotuj razem 10-15 minut, aż ryż zmięknie, a kurczak się ugotuje. Wyrzuć małże, które się nie otworzyły. Następnie dodaj groszek, podgotowane krewetki i mrożone małże. Trzymaj na ogniu, dopóki krewetki się nie rozgrzeją. Wierz paelli posyp zieloną pietruszką. Postaw na stole w naczyniu, w którym potrawa była przygotowywana.

Wykonanie i stylizacja Junona Lamcha-Grynberg, zdjęcia Agata Jakubowska



Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE
Komentarze (3)
Paella
Zaloguj się
  • Gość: Basia

    0

    Z tego co wiem typowa Valencjanska paella jest mieszanka seafood i drobiu! Brzmi dziwnie, ale smakuje bosko!!!

  • Gość: Podpisz się

    Oceniono 1 raz 1

    no to czs na bigos...............................................................

  • bucefal_macedonski

    Oceniono 15 razy 3

    To jest cuzamen do kupy a nie paella. Kurczak, krewetki, chorizo, mrożone małże, groszek... Zabrakło tylko kaszanki, rąbanki, mielonej wołowiny, cykorii, bakłażanów, brokułów, pierogów, szpinaku i ricotty. Jeśli danie jednogarnkowe to po co przekładanie do miski? Paella jest prosta, ta z Walencji. Potrzebna jest patelnia, pomidorowo-czosnkowe sofrito, mięso kurczaka i królika, plus wywar z ich duszenia, ślimaki, groszek, ryż bomba. Z przypraw sól, pieprz, papryka, szafran, ew. kurkuma. Owoce morza to jakaś pomyłka, szczególnie z paczki i pomieszane z wędliną.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX