Brzoskwinie w syropie

Słodkie i aromatyczne. Przygotuj je już teraz, by cieszyć się nimi w zimowe dni
Składniki:

2 kg brzoskwiń
1/2 kg cukru
4-6 gwiazdek anyżu

Do garnka wlej 1 i 1/2 l wody, wsyp cukier i zagotuj. Brzoskwinie sparz, obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestki. Do wysterylizowanych i suchych słoików wrzuć anyż (2-3 gwiazdki na litrowy słoik), dołóż dość ciasno brzoskwinie, zalej syropem na wysokość 2-3 cm od krawędzi słoika i zakręć. Słoiki wstaw do dużego garnka ze specjalną metalową wkładką do pasteryzacji lub wyłożonym czystą ściereczką kuchenną (zapobiega pękaniu słoików). Ustaw je, zachowując między nimi ok. 2-cm odległość. Następnie dolej zimną wodę do 3/4 wysokości słoików, przykryj garnek pokrywką i zagotuj wodę na małym ogniu. Utrzymuj wodę w stanie lekkiego wrzenia przez ok. 30 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki, dokręć zakrętki i odstaw do wystygnięcia.

Przepis, wykonanie i stylizacja Aneta Kosiba, zdjęcie Marcin Urban

Zdjęcie Florina Szklane słoiki na przetwory BALBINA 6szt 34095 Zdjęcie Kilner Szklane słoiki na przetwory MINI JARS 4szt 04421 Zdjęcie Tala Naklejki na słoiki fruits 10A01610
Florina Szklane słoiki na p... Kilner Szklane słoiki na pr... Tala Naklejki na słoiki fru...
Sprawdź ceny » Sprawdź ceny » Sprawdź ceny »
źródło: Okazje.info


Więcej o:
POPULARNE
NAJNOWSZE